Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În presa de la Budapesta este zugrăvit un tablou sumbru al României: riscă suspendarea fondurilor europene

ungaria romania

Marea majoritate a românilor, aproape 70%, consideră că lucrurile din ţară evoluează mai degrabă într-o direcţie greşită. Conform rezultatelor unui sondaj publicat zilele acestea, cei întrebaţi nu sunt optimişti nici în privinţa situaţiei din viitorul apropiat: 41% dintre ei se aşteaptă la o situaţie şi mai rea în 2024, iar 38% presupun că situaţia va rămâne neschimbată, se arată într-un articol apărut în Magyar Nemzet.

Sondajul a mai evidenţiat că românii sunt îngrijoraţi cel mai mult din cauza veniturilor mici şi a corupţiei.

Atmosfera nefavorabilă abia dacă va îmbunătăţi pachetul de măsuri menit să reducă deficitul, pachet care conţine şi restricţii, pe care l-a adoptat marţi seara guvernul condus de Marcel Ciolacu prin aşa-numita asumare de răspundere, cu alte cuvinte prin eludarea dezbaterilor parlamentare. Intrarea în vigoare a unei reglementări înaintate în acest mod poate fi împiedicată doar prin răsturnarea guvernului, însă opoziţia nu deţine şanse pentru aşa ceva.

Taxe și impozite mai mari

Printre altele, guvernul român a perceput impozite separate în cazul marilor întreprinderi şi bănci, al imobilelor în valoare de peste o jumătate de milion de euro, al automobilelor de lux, dar majorează şi impozitele micilor întreprinzători, reduce scutirea de impozit în cazul unora dintre ramuri, de asemenea se va reduce şi numărul celor ce beneficiază de bonuri de masă şi vacanţă.

Potrivit Cabinetului, fără acest pas deficitul bugetar ar putea depăşi în locul celor 4,4% prevăzute chiar şi 6% din PIB. András Édler, preşedintele Camerei de comerţ şi industrie a judeţului Covasna, apreciază că măsurile prevăzute de modificare a impozitelor vor avea un efect drastic asupra întreprinderilor din Ţinutul Secuiesc, iar o treime dintre acestea vor fi nevoite să plătească statului suma triplă a impozitului de până acum.

Într-o declaraţie acordată portalului transilvan Maszol, economistul consideră că acest lucru poate duce la o involuţie economică în zonă. După cum a formulat, începe să nu mai merite să devii întreprinzător.

Este foarte verosimil ca restricţiile să aibă şi repercusiuni politice. Analistul politic Bogdan Duca vorbea despre faptul că măsurile guvernului adoptate marţi pot duce la întărirea partidelor din opoziţie, în primul rând AUR. Expertul apreciază totodată că în urma adoptării pachetului de măsuri negocierile de la Bruxelles legate de deficitul bugetar ar putea lua un curs pozitiv.

După cum a declarat analistul portalului Maszol, "Comisia Europeană nu are interesul să întărească instabilitatea politică din România. Tocmai de aceea la Bruxelles se vor găsi acele soluţii politice şi economice care convin şi actualei puteri de la Bucureşti, iar astfel se va menţine stabilitatea".

Potrivit situaţiei actuale, din cauza procentului cu mult mai mare chiar şi decât cel estimat al deficitului bugetar, Comisia Europeană ar putea suspenda banii din fondurile de coeziune şi din PNRR solicitaţi de către România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.