Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În privința schimbărilor climatice se înțeleg. Emisarul pentru climă, Xie Zhenhua, descrie "foarte constructivă" discuția cu omologul său american John Kerry

Emisarul chinez pentru climă, Xie Zhenhua, a descris sâmbătă drept "foarte constructivă" reluarea discuţiilor oficiale cu omologul său american John Kerry, care pune capăt îngheţului cooperării dintre cei mai mari doi poluatori de pe glob, informează AFP, citat de Agerpres.

Cei doi înalţi oficiali s-au întâlnit în timpul conferinţei COP27 a ONU privind schimbările climatice de la Sharm El Sheikh, după ce preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au convenit să reia colaborarea în domeniul climei la summitul G20 din Bali.

Deranjată de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, China a suspendat discuţiile în luna august.

Cooperarea dintre SUA şi China în acest domeniu este esenţială şi, în trecut, a dus la progrese în cadrul conferinţelor internaţionale privind clima, inclusiv la cea din 2015 de la Paris, fundamentală în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Discuţiile au fost "sincere, prietenoase, pozitive" şi "în general, foarte constructive", a mai declarat oficialul chinez."Am decis să ne continuăm discuţiile oficiale după acest COP, inclusiv prin întâlniri unu-la-unu", a spus Xie Zhenhua, adăugând că îl cunoaşte pe John Kerry de mai bine de două decenii.

El a subliniat însă şi diferenţele care există în relaţia cu ţările occidentale, respingând ideea ca ţara sa, devenită a doua cea mai mare economie a lumii, să nu mai fie considerată o ţară în curs de dezvoltare.

În conformitate cu termenii unui tratat al ONU din 1992, ţările dezvoltate trebuie să ofere asistenţă financiară ţărilor în curs de dezvoltare în tranziţia energetică şi adaptarea la schimbările climatice. Conform emisarului chinez pentru climă, în Acordul de la Paris se afirmă, de asemenea,"foarte clar că responsabilitatea de a oferi finanţare revine (...) ţărilor dezvoltate".

Această chestiune s-a aflat în centrul unei dezbateri spinoase la COP27 privind înfiinţarea unui fond pentru "pierderi şi daune" destinat celor mai sărace ţări afectate de dezastrele climatice.

Uniunea Europeană a susţinut că, în special China şi Arabia Saudită, care s-au îmbogăţit considerabil în ultimii treizeci de ani, trebuie acum să ofere asistenţă financiară. UE a insistat, de asemenea, ca fondul să fie alocat ţărilor vulnerabile, ceea ce lasă să se înţeleagă că Beijingul ar putea fi exclus.

"Sper că va fi destinat în primul rând ţărilor fragile. Dar beneficiarii ar trebui să fie ţările în curs de dezvoltare în ansamblu", a spus Xie Zhenhua.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.