Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În România, unde violența familială e o MODĂ, Marcel Vela anunţă că e nevoie de PEDEPSE mai MARI pentru instigatori, după cazul Colo

MAI
Marcel Vela

A fost nevoie ca un vlogger să vorbească pe Youtube despre cum îi vine să violeze minorele care se îmbracă provocator pentru ca ministrul de Interne, Marcel Vela, să se prindă că în România e nevoie de pedepse mai mari pentru instigare la violență.  Asta deși numărul femeilor care sunt bătute de soții sau concubinii lor rămâne unui ridicat. Drama acestor femei nu pare însă să fi impresionat autoritățile așa cum a făcut-o mediatizarea lui Colo.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost întrebat, vineri seara, ce măsuri se iau pentru a stopa acţiuni asemănătoare cu cele promovate de vlogger-ul Colo, de instigare la violenţă, Vela afirmând că este nevoie de legi mai aspre, dar că şi acum există metode penale pentru această categorie de persoane care se exprimă liber în spaţiul online care este un spaţiu public, conform News.ro.

Citește și: OFICIAL INS CONFIRMĂ previziunile lui Florin Cîțu: cu cât a SCĂZUT inflația în luna mai .

Marcel Vela spune că prin Poliţie a fost asigurată protecţia persoanelor care s-au implicat în lupta împotriva instigării la violenţă.

”Aşa cum ştiţi, am luat atitudine pentru tot ce se propagă în spaţiul online şi aici mă refer la instigarea la violenţă, la anumite acţiuni infracţionale. Am asigurat protecţie celor care s-au implicat în această luptă în sensul că Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţie, a deschis dosare penale, asigură protecţia celor care au fost ameninţaţi. Cred că, într-adevăr, ar fi nevoie de legi un pic mai aspre şi măsuri coercitive astfel încât cei care fac, care sunt preocupaţi la asemenea fapte, care incită la violenţă, la crimă, la viol, la consum de droguri, să fie sancţionaţi ca atare. Spaţiul online este un spaţiu public şi este echivalent cu cei care pe stradă ar instiga sau ar face aceste lucruri şi nu spun că este un spaţiu public doar ca metaforă sau joc de cuvinte, chiar este declarat în mod oficial că spaţiul online e spaţiu public. Deci cei care fac şi îi avertizez pe cei care fac aceste lucruri, că nu sunt singuri în faţa unui calculator şi pot să îşi producă acolo tot felul de idei ilegale sau imorale. Când scriu pe calculator un mesaj sau intru într-un grup sau fac anumite lucruri reprobabile, ei sunt în spaţiul public exact cum ar fi pe stradă, într-un parc sau într-un loc public, aşa că răspunderile penale şi civile sunt foarte aspre, chiar dacă ei cred că le fac într-un mod anonim, discret şi nu ştie nimeni”, a declarat Marcel Vela.

Ministrul de Interne a mai precizat că există metode pentru a-i depista pe cei care instigă la violenţă sau la infracţiuni.

”În acelaşi timp vreau să îi asigur că există toate metodele tehnice şi informatice pentru a se depista ID-ul, amprenta şi în urma unei percheziţii electronice să se afle cine a ameninţat, cine a instigat, cine a făcut tot felul de lucruri urâte şi rele, astfel încât să fie aduşi în faţa justiţiei. Aşadar, nu este de joacă cu asemenea gesturi, există şi acum metode penale şi pentru a fi descoperiţi cei care se folosesc de libertatea de exprimare pentru a-şi obşine fie urmăritori, fie publicitate şi nu în ultimul rând pentru cei care chiar fac parte din reţele de trafic de persoane sau de droguri, motive pentru care MAI şi Poliţia şi tot ce ţine de Agenţia Antidrog şi cei care se ocupă în mod esenţial de acest domeniu, vom fi foarte vigilenţi şi vreau să vă spun într-un mod foarte serios, chiar foarte aspri”, a mai subliniat Marcel Vela.

Recent, ministrul de Interne, Macel Vela, a tras ”un mare semnal de alarmă” şi cerut părinţilor să urmărească întreaga activitate online a copiilor, făcând referire la cazul vlogger-ului urmărit de peste 850.000 de persoane care recent a instigat la violarea minorelor. Ministrul afirmă că lumea globalizată, digitalizată, ”are o latură infracţională, extrem de întunecată, pe care copiii încă nu o pot înţelege” şi a cerut părinţilor să raporteze orice activitate care se abate de la normalitate. Vloggerul a fost plasat sub control judiciar şi nu are voie să poesteze nimic în mediul online.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.