DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

În Schengen nu ne vor, dar banii românești le plac: o companie din Austria semnează cel mai mare contract de investiții din ultimii 10 ani, de 300 de mil. lei

aeroport bucuresti

O companie din Austria, prezentă deja și pe importante șantiere de autostrăzi și căi ferate din România, va moderniza 5 din cele 11 căi de rulare ale Aeroportului Otopeni și va extinde platformele pentru parcarea aeronavelor, informează RADOR. Contractul a fost semnat în contextul în care Austria se opune aderării României în spațiul Schengen.

Contractul, în valoare de peste 300 de milioane de lei, a fost semnat astăzi în Capitală și este cel mai mare contract de investiții din ultimii 10 ani, a transmis Compania "Aeroporturi București".

Căile de rulare sunt vechi și au nevoie de reparații și lucrări de modernizare, estimate la o durată de doi ani, iar prin creșterea spațiului pentru parcarea aeronavelor se va reduce timpul de procesare, în paralel cu ridicarea restricțiilor pentru operarea aeronavelor cu capacitate mare, de tip Airbus A350 și Boeing 787.

Reporterul RRA Alex Lancuzov notează că același constructor austriac a finalizat la termen, în 2021, reabilitarea pistei 2 a Aeroportului Otopeni și va deschide săptămâna viitoare primii kilometri ai Autostrăzii Sibiu-Pitești, cu 5 luni înainte de termen.

"Marţi, 6 decembrie 2022, CNAB a semnat contractul de "Sistematizare a suprafeţei de mişcare a AIHCB în vederea creşterii capacităţii operaţionale şi asigurării conformării cu prevederile Reg UE. 139/2014 - Etapa I". Investiţia vizează lucrări de amploare la mai multe căi de rulare a aeronavelor: November, Papa, Victor, Whiskey, Charlie, precum şi la Platforma nr. 2 - la amplasamentul existent şi extindere până la calea de rulare Delta. Lucrările vor creşte capacitatea operaţională a Aeroportului Henri Coandă, pentru optimizarea condiţiilor de operare a aeronavelor pe căile de rulare, precum şi pentru majorarea numărului de poziţii de parcare", se arată într-un comunicat al CNAB remis AGERPRES.

Contractul, adjudecat de SC Porr Construct, în valoare de 307,968 milioane lei, fără TVA, prevede servicii proiectare şi asistenţă în valoare de 18,227 milioane lei şi lucrări propriu-zise de execuţie în valoare de 289,741 milioane lei.

Potrivit sursei citate, lucrările de execuţie se vor finaliza în 24 de luni şi vor avea o garanţie-record de 109 luni.

Lucrările se înscriu în strategia de conformare la specificaţiile de certificare aplicabile pentru condiţiile de operare la AIHCB, prevăzute în Regulamentul Uniunii Europene nr. 139/2014 al Comisiei Europene privind stabilirea cerinţelor tehnice şi a procedurilor administrative referitoare la aerodromuri.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a iniţiat deja demersurile pentru realizarea Etapei a II-a a modernizării şi creşterii capacităţii operaţionale a infrastructurii la Aeroportul Henri Coandă, care vizează în continuare ample lucrări la căile de rulare Alpha, Bravo, Golf, precum şi modernizarea şi extinderea Platformei nr. 1 şi Platformei nr. 2 spre sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.