Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce Bucureștiul i-a abandonat pe cei 400.000 de români din Ucraina, Ungaria anunță o întâlnire la nivel înalt cu Kievul pe legea educației

MTI
Viktor Orban

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a reafirmat joi că ţara sa va înceta blocarea reuniunilor Comisiei NATO-Ucraina atunci când vor fi soluţionate problemele legate de educaţia pentru minoritatea maghiară din Ucraina, relatează agenţia EFE.

''Am spus-o direct că atunci când vor fi soluţionate chestiunile legate de dreptul la educaţie (în limba maternă) vom ridica acest veto şi vom garanta desfăşurarea reuniunilor Comisiei NATO-Ucraina la nivel ministerial'', a declarat Szijjarto la Kiev, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean Dmitri Kuleba, scrie agerpres.ro.

Citește și: Alexandru Rafila, adevărul despre manipularea testărilor! Există această posibilitate?

''Dar este foarte important să abordăm aceste chestiuni în mod civilizat şi trebuie să ne asigurăm că dezbaterea nu împiedică o cooperare în alte domenii'', a adăugat ministrul ungar de externe.

''În interesul menţinerii unui dialog continuu am convenit să organizăm întâlniri ale comisiilor mixte interguvernamentale pentru educaţie şi minorităţi şi sperăm să ne apropiem de rezolvarea acestor chestiuni care au condus la dispute între ţările noastre'', a mai spus Szijjarto, potrivit agenţiei MTI.

Citește și: El este noul director interimar al Unifarm! A picat examenul cu 5,50

Declaraţiile sale vin la finalul primei reuniuni din ultimii şapte ani a comisiei mixte economice interguvernamentale ungaro-ucrainene, în cadrul căreia Szijjarto şi Kuleba au semnat un protocol.

La această reuniune cei doi miniştri au convenit redeschiderea tuturor celor cinci puncte rutiere de trecere a frontierei dintre cele două ţări. Szijjarto a mai menţionat că banca ungară Eximbank a deschis o linie de credit de 62 de milioane de dolari pentru promovarea cooperării economice bilaterale între Ungaria şi Ucraina, fiind menţinută şi linia de credit de 50 de milioane de dolari oferită Ucrainei de către guvernul de la Budapesta pentru reabilitarea infrastructurii rutiere în Transcarpatia.

Citește și: USR are dovada: S-a furat mai mult lemn comparativ cu anul trecut

La rândul său, ministrul Dmitri Kuleba a spus la conferinţa de presă că întâlnirea de joi a avut şi rolul de a pregăti terenul pentru primul summit între premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preconizat să se desfăşoare luna viitoare, iar protocolul semnat acum va fi baza unui memorandum pe care cei doi lideri îl vor semna la acel summit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.