Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce liderii lumii negociază un acord la COP26, China îşi creşte cu peste un milion de tone producţia zilnică de cărbune

blacknews.ro
mina de carbune

China şi-a crescut cu peste un milion de tone producţia zilnică de cărbune, într-un context de penurie de electricitate, în timp ce liderii lumii negociază un acord la COP26 pentru a scăpa planeta de o încălzire globală ”catastrofală”, relatează AFP.

În plină relansare economică mondială, China este lovită în plin de o scumpire puternică a materiilor prime, mai ales a cărbunelui, de care marele gigant asiatic depinde în proporţie de 60% în alimentarea centralelor electrice, potrivit news.ro.

Această situaţie determină centralele să funcţioneze la ralanti, în pofida unei cereri puternice, ceea ce a antrenat o raţionalizare a electricităţii şi a scumpit costurile de producţie ale întreprinderilor.

În vederea unei relaxări a situaţiei, autorităţile chineze au autorizat în ultimele săptămâni redeschderea unor mine de cărbune.

Acest demers contravine promisiunii preşedintelui chinez Xi Jinping de a începe să reducă emisiile de carbon ale Chinei înainte de 2030.

De la jumătatea lui octombrie, producţia zilnică de cărbune depăşeşte 11,5 milioane de tone, a anunţat duminică puternica agenţie de planificare NDRC.

Este vorba despre o creştere a capacităţii cu 1,1 milioane de tone faţă de sfârşitul lui septembrie.

NDRC nu a exclus, luna trecută, să intervină cu scopul de a scădea preţul cărbunelui.

Agenţia ”va recurge la toate mijloacele necesare (...) pentru a face preţul cărbunelui să scadă într-un interval rezonabil”, anunţa ea, fără să spună ce intenţionează să facă.

Această creştere a producţiei de cărbune intervine în timp ce liderii lumii încearcă să ajungă la un acord, la Glasgow, asupra unui obiectiv mondial mai ambiţios în domeniul reducerii gazelor cu efect de seră, la Conferinţa ONU privind modificările climatice (COP26).

Preşedintele chinez se află între marii absenţi de la această reuniune, căreia i s-a adresat printr-un discurs scris.

China este atât primul producător mondial de cărbune, cât şi primul poluator al lumii.

Ea este totodată ţara care investeşte cel mai mult în energii curate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.