Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce negocierile sunt în impas, Zelenski dă un mesaj important: 'Sfârșitul conflictului va fi diplomatic'

YouTube
Volodimir Zelenski

Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat decât prin mijloace "diplomatice", a asigurat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt în impas, informează France Presse, conform AGERPRES.

"Sfârşitul (conflictului) va fi diplomatic", a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune ucrainean ICTV. Războiul "va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie".

"Cu siguranţă vor avea loc discuţii între Ucraina şi Rusia. Nu ştiu în ce format: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial", a declarat el.

"Sunt lucruri pe care nu le putem atinge decât la masa negocierilor. Vrem ca totul să revină" ca înainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie, ceea ce "Rusia nu doreşte", a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.

Rezultatele acestor discuţii - al căror subiect poate varia "în funcţie de momentul întâlnirii" - trebuie să fie "corecte" pentru Ucraina, a subliniat preşedintele.

Referindu-se la un document privind garanţiile de securitate ale Ucrainei, el a afirmat că acesta va fi semnat de "prietenii şi partenerii Ucrainei, fără Rusia", în timp ce în paralel va avea loc "o discuţie bilaterală cu Rusia".

El a amintit de asemenea că a pus o condiţie sine qua non pentru continuarea discuţiilor ca soldaţii ucraineni retraşi în vastul complex metalurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, să nu fie ucişi de armata rusă.

Trupele ruse "au dat posibilitatea, au găsit o modalitate ca aceste persoane să iasă în viaţă" din Azovstal, a notat el. "Cel mai important lucru pentru mine este să salvez cât mai mulţi oameni şi militari".

La 17 mai, un consilier al preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a indicat că discuţiile dintre Moscova şi Kiev sunt "în pauză", considerând că Moscova nu arată nicio "înţelegere" a situaţiei.

A doua zi, Kremlinul a acuzat Ucraina de o "absenţă totală a dorinţei" de a negocia cu Rusia pentru a pune capăt invaziei Ucrainei.

Mai multe întâlniri au avut loc între cele două tabere dar nu au dat rezultate concrete.

Ultima întâlnire dintre şefii delegaţiilor - Vladimir Medinski de partea rusă şi David Arakhamia pentru Ucraina - datează din 22 aprilie, potrivit agenţiilor de presă ruse.

După ce nu a reuşit să preia controlul asupra Kievului şi regiunii sale, armata rusă îşi concentrează acum eforturile într-o ofensivă împotriva estului Ucrainei, unde luptele sunt intense, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.