Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce Parlamentul tăia pensiile magistraţilor, ministrul Justiţiei vorbea despre desfiinţarea secţiei care a emis singurul rechizitoriu din 2020 al PÎCCJ

predoiu

Desființarea SIIJ rămâne un obiectiv al Ministerului Justiției, a declarat ministrul Cătălin Predoiu, miercuri, la întâlnirea cu reprezentanții comunității Declic. Potrivit acestuia, crearea SIIJ a lovit în DNA și a creat o vulnerabilitate Ministerului Public.

În timp ce Predoiu vorbea cu un ONG despre SIIJ, colegii săi din Parlament votau supraimpozitarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. Pe data de 1 aprilie, într-o videoconferinţă cu şefii din Justiţie, Predoiu le promitea magistraţilor că se va opune tăierii pensiilor de serviciu.

SIIJ este secţia care a emis singurul rechizitoriu din 2020 din partea Parchetului General - trimiterea în judecată a fostului procuror Mircea Negulescu. În ciuda acestei contraperformanţe a Parchetului General condus de Gabriela Scutea, ministrul Justiţiei vorbeşte despre desfiinţarea singurei secţii care a reuşit totuşi să trimită un dosar în instanţă.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții comunității Declic, care i-au înmânat o petiție semnată de peste 18.000 de cetățeni prin care este cerută desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Predoiu le-a prezentat acestora stadiul la zi al Proiectului de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției și a reiterat faptul că desființarea Secției Speciale este „o prioritate atât pentru Guvernul Orban, inclusă în Programul de guvernare, cât și pentru el personal”.

„Desființarea SIIJ rămâne un obiectiv al Ministerului. Am făcut pași în această direcție. Vom face pasul decisiv când vom fi siguri că acest proiect va trece de Parlament. Voi intensifica discuțiile cu parlamentari din toate partidele pe acest subiect. De asemenea, am discutat și o voi face din nou, cu primul ministru, care sprijină fără rezerve toate obiectivele MCV. La ora la care discutăm, capacitatea operațională a Ministerului Public de a face anti-corupție în sistemul judiciar este departe de ceea ce trebuie să fie. Crearea SIIJ a lovit în DNA și a creat o vulnerabilitate Ministerului Public. Nu procurorii sunt de vină pentru această situație, nici măcar cei din SIIJ, ci politicienii care nu înțeleg mecanismul judiciar sau care, și mai grav, doresc dezorganizarea acestuia și a luptei anti-corupție. Dar, ceea ce au stricat un număr de politicieni vor repara alți politicieni, care sprijină Justiția. Guvernul PNL va rezolva acest lucru, imediat ce condițiile din Parlament o vor permite”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiției a clarificat mai multe elemente procedurale legate de dezbaterea publică a proiectului și a anunțat că va programa o întâlnire cu părțile interesate la sediul Ministerului Justiției în data de 24 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.