Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce românii se chinuie să facă o autostradă peste Carpați, africanii finalizează autostrada Trans-Sahariană (Video)

autostrada trans-sahariana

Este un drum care va lega șase națiuni africane, îmbunătățind transportul și furnizând internet de mare viteză pe întregul continent. La In Guezzam, la granița dintre Algeria și Niger, ultima secțiune din ceea ce a fost numit Drumul Unității Africane este aproape finalizat.

Concepută în urmă cu peste 50 de ani, autostrada transsahariană se întinde pe o distanță de aproape 5.000 de kilometri, de la Alger la Lagos, în Nigeria. Scopul său este de a consolida integrarea regională și de a promova comerțul între nordul și sudul Saharei, notează Euronews.

O arteră pentru Algeria

"Transsahariana este o arteră economică pentru Algeria în cadrul comerțului liber", spune Fayçal Amrouche, wali (funcționar guvernamental) de In-Guezzam. "În primul rând, va aduce beneficii economice, dar și sociale pentru întreaga populație, care așteaptă multe de la el."

"În general, locuitorii din In-Guezzam sunt mulțumiți de acest tronson de șapte kilometri de drum, care este ultimul tronson al Drumului Unității Africane la granița cu Nigerul", adaugă Brahim Ben Khia, președintele Adunării Populare din Wilaya In-Guezzam. "Este o construcție realizată la standarde internaționale."

De la dunele sahariene la platourile înalte și până la capitala Alger, Drumul Național 1, așa cum este cunoscut în Algeria, traversează țara în toată diversitatea sa și leagă zone îndepărtate, cum ar fi Tamanrasset, locul de întâlnire istoric al caravanelor nomade, și încă un centru comercial, la 1900 de kilometri de Alger.

"Wilaya din Tamanrasset este o răscruce a tuturor civilizațiilor africane", spune Noureddine Guellal, director al lucrărilor publice și al Wilaya din Tamanrasset. "Tranzacțiile de troc au crescut în ultimii ani. Lista produselor care urmează să fie exportate și importate este revizuită în fiecare an în funcție de nevoile noastre și ale vecinilor noștri."

Pentru a face față acestui aflux, secțiile existente sunt în curs de modernizare. În urma unor studii tehnice care au ținut cont de condițiile dificile din Sahara, capacitatea de încărcare și lățimea acestora sunt mărite pentru a asigura o trecere sigură pentru camioane.

"RN1 este principala arteră între Europa și Africa de Nord", spune șoferul de camion Louzri Abderrezak. "Fără RN1, suntem terminați!"

Coloana vertebrală a cablurilor de internet

Dar nu doar drumurile conectează oamenii. Există, de asemenea, internetul. Acest drum este căptușit cu mii de kilometri de cablu ca parte a unui alt proiect multinațional: Trans-Saharan Fibre Optic Backbone.

Aceste centre tehnice întrețin lățimea de bandă, care aproape s-a dublat în ultimii doi ani.

"Acestea sunt firele de fibră optică de intrare ale rețelei dorsale transsahariene", arată Bilel Bouglouf, director al poștei și telecomunicațiilor din Wilaya de Tamanrasset. "Ieșirea lor spre granițe se face pe aici. Datorită acestui backbone transsaharian de fibră optică, există aceeași viteză de internet în Alger ca și în Tamanrasset."

Internetul schimbă viața de zi cu zi în acest mare oraș din sudul țării. Cardurile de credit sunt din ce în ce mai utilizate în magazine. În școli, elevilor li se oferă tablete cu ecran tactil pentru a încuraja creativitatea și autonomia.

"Sosirea fibrei optice a permis crearea de școli digitale", spune Ibtissem Merahi, directorul internatului Abdelkrim El Meghili Primary Boarding School. "Acest lucru a avut un impact uriaș asupra educației elevilor."

Algeria și-a finalizat partea sa din coloana vertebrală de fibră optică, mai mult de 2 500 de kilometri din Alger spre Mauritania până la un hub central la granița cu Niger.

Șase țări africane sunt membre ale proiectului, care este menit să ofere o alternativă mai ieftină la soluțiile prin satelit.

"Acest proiect va permite, de asemenea, accesul la piața internațională pentru țările care nu au coastă, nu au acces la mare și nu au cablu submarin", a declarat Mourad El-Allia, secretar general al Comitetului de legătură transsaharian. "Permite apariția start-up-urilor și a inovației și, de asemenea, permite femeilor să își expună munca. De asemenea, permite învățarea la distanță. Ne permite să contribuim la dezvoltarea digitală a națiunilor noastre africane."

Un alt proiect major de cooperare ar putea vedea lumina zilei pe aceeași axă: un gazoduct transsaharian între Nigeria și Algeria via Niger.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.