Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce românii se chinuie să plătească facturile, ambasadorii străni intervin la guvern în favoarea furnizorilor de energie

twitter.com
manipulare teleghidare

Ambasadorii Franței, Marii Britanii, Germaniei și Italiei solicită Guvernului să facă plățile către marii furnizori de energie care au aplicat măsurile de compensare și plafonare a facturilor, spunând că, pe lângă faptul că aceștia cumulează pierderi de un miliard de euro datorate scumpirii energiei, ei se confruntă acum și cu probleme de flux de numerar cauzate de schema de ajutor a populației, arată un document citat de Economedia.

Solicitarea se regăsește într-o scrisoare transmisă ministrului Energiei Virgil Popescu și premierului Nicolae Ciucă de către ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Franța în România, Laurence Auer, și ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni.

Ambasadorii susțin că marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) și-au manifestat preocuparea cu privire la faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populație revine sectorului privat.

Mai precis, ambasadorii susțin că furnizorii se confruntă acum cu probleme reale de flux de numerar, având nevoie de finanțare prin linii de credit pe termen scurt de la bănci pentru a-și susține activitatea, în contextul în care încă nu au primit despăgubirile de la stat pentru compensarea facturilor.

Aceste pierderi financiare se adaugă pierderilor operaționale deja înregistrate anul trecut. Furnizorii ar fi afectați de plafonarea prețurilor impusă de Guvernul României și de pierderile înregistrate din cauza faptului că autoritățile nu recunosc costurile mai mari de operare a rețelei. Pierderea totală estimată pentru toate cele patru companii se ridică la o magnitudine de 1 miliard de euro, potrivit ambasadorilor.

În plus, furnizorii au trebuit să preia ca furnizori de ultimă instanță circa 100.000 de consumatori, ca urmare a ieșirii de pe piață sau a falimentului a 13 companii, ceea ce a pus mai mult presiune financiară.

Ambasadorii speră așadar că „neplata despăgubirilor se datorează unor chestiuni tehnice și că acestea vor fi plătite rapid și la timp”.

În plus, ambasadorii susțin că furnizorii de energie ar trebui considerați parteneri în elaborarea noului cadru de reglementare care urmează să fie implementat în această primăvară.

În schimb, ministerele Energiei și Muncii au prezentat miercuri situația plăților către furnizorii de energie care au compensat facturile consumatorilor, spunând că virarea sumelor se face fără a aștepta cele 30 de zile prevăzute în lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.