Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce românii și-au luat ochii de pe afgani, talibanii și Statul Islamic au executat cel puțin 100 de persoane fără proces

The New York Post
afganistan taliban

Peste o sută de execuţii extrajudiciare de foşti angajaţi ai statului au avut loc în Afganistan după ce talibanii au revenit la putere în această ţară, în august anul trecut, potrivit unor afirmaţii considerate credibile de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează sâmbătă dpa.

Mai mult de două treimi dintre aceste execuţii ar fi fost comise de autorităţi de facto sau de afiliaţi ai acestora, potrivit unui raport intern adresat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, consultat de agenţia de presă germană, scrie agerpres.ro.

Jihadişti din Stat Islamic-Provincia Khorasan (ISIS-KP) sunt suspectaţi de peste 50 de asemenea execuţii, potrivit raportului.

Naţiunile Unite citează afirmaţii considerate credibile, primite de misiunea ONU în această ţară de la mijlocul lui august, cu privire la foşti oficiali guvernamentali, membri ai forţelor de securitate şi personal militar.

Mai mulţi jurnalişti şi activişti în domeniul apărării drepturilor omului s-au confruntat de asemenea în ultimele luni cu "atacuri, intimidări, hărţuiri, arestări arbitrare, rele tratamente şi execuţii", se spune în raport.

ONU a numărat opt membri ai unor organizaţii ale societăţii civile şi doi lucrători ai mass-media care au fost ucişi fie de talibani, fie de islamişti sau de atacatori necunoscuţi.

Potrivit lui Guterres, situaţia socio-economică dificilă din Afganistan ar putea fi depăşită doar dacă guvernul taliban nu va fi izolat pe plan internaţional şi a subliniat că dezvoltarea unui dialog constructiv cu conducătorii de facto a acestei ţări este crucială.

Antonio Guterres a propus o nouă structură pentru prezenţa ONU în Afganistan, care să coordoneze evoluţia politică pe de o parte şi asistenţa umanitară pe de altă parte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.