Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce susţinătorii unei Scoţii independente câştigă teren în sondaje, Cameron avertizează contra ameninţării economice

Scotia
 


În afară de indecişi, 47% dintre respondenţi ar vota 'da' pentru independenţă şi 53% ar vota 'nu'. 


Diferenţa dintre cele două grupuri s-a redus considerabil comparativ cu un sondaj precedent al institutului Survation, realizat înainte cu trei săptămâni şi în care 43% dintre respondenţi declarau că ar vota 'da' şi 57% preferau să rămână în cadrul Regatului Unit, aminteşte AFP. 


Sondajul a fost comandat de ziarul scoţian Daily Mail, pentru a evalua starea de opinie după ultima dezbatere televizată dintre cele două tabere, dominată de şeful separatiştilor, primul ministru scoţian Alex Salmond. 


Printre altele, primul ministru britanic David Cameron i-a avertizat joi pe scoţieni că cea mai mare parte din industria lor şi peste un milion de locuri de muncă ar putea fi puse în pericol dacă ei votează luna viitoare să părăsească Marea Britanie, notează Reuters. 
    

Într-o campanie cu miză mare cu trei săptămâni înainte de referendum, Cameron a călătorit la Glasgow pentru a preciza acolo riscurile secesiunii, după ce a rămas în prealabil în mare măsură pe marginea dezbaterii datorită interesului limitat în Scoţia faţă de el şi partidul său conservator. 
    

Ignorând preocupările că această campanie de a păstra uniunea a fost mult prea negativă, Cameron a reintrat în joc pentru a avertiza împotriva pericolelor de a sări 'în marele necunoscut'. 
    

'Scoţia face de două ori mai multe schimburi comerciale cu restul Marii Britanii decât cu restul lumii la un loc', a declarat el la un dineu la care au participat circa 230 de membri ai comunităţii de afaceri din Scoţia. 


'Comerţul ajută la susţinerea unui milion de locuri de muncă scoţiene', a adăugat el într-o vibrantă pledoarie în faţa patronatului local în favoarea supravieţuirii unei uniuni create în urmă cu 307 ani şi care cuprinde astăzi Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. 
    

'Acest succes nu se întâmplă din accident. El se întâmplă datorită abilităţii oamenilor din Scoţia... şi oportunităţilor ce provin din a fi parte din ceva mai mare', a insistat Cameron.
    

Impactul economic al unui vot pentru a pune capăt uniunii vechi de 307 ani cu Anglia a dominat dezbaterile extrem de încărcate din ultimele săptămâni, cu liderii businessmenilor exprimându-şi preocupările înaintea votului de la 18 septembrie. 
    

Un grup de 200 dintre cei mai puternici oameni de afaceri scoţieni şi-au unit forţele pentru a sprijini independenţa joi, la o zi după ce un grup rival de alţi 130 de afacerişti au susţinut că vor să rămână în Marea Britanie. 
    

Organizatorii campaniei de independenţă afirmă că guvernele succesive de la Londra 
nu au reuşit să ţină cont de interesele economiei de 250 miliarde de dolari a Scoţiei, care reprezintă aproximativ 10% din totalul economiei Marii Britanii. 
    

Ei susţin că Scoţia ar putea prospera pe cont propriu, stabilind taxe proprii, relaxând normele în materie de imigraţie şi exploatând din plin beneficiile petrolului din Marea Nordului, aminteşte Reuters.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.