Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În Ucraina, semnele care anunţă contraofensiva?

Al-Jazeera
Belgorod

Incursiuni şi sabotaje fără precedent în Rusia, insistenţă pusă pe apărarea antiaeriană, verde din partea Statelor Unite pentru atacuri în Crimeea... Şi dacă ofensiva ucraineană a început deja?

Suntem în septembrie 2022. Se pregăteşte o contraofensivă ucraineană, toată lumea o simte. Dar în vreme ce ucrainenii dau toate semnele unei voinţe de a ataca la Herson, în sudul ţării, ei se reped dimpotrivă în est, asupra oraşului Harkiv, prea neglijat de forţele ruse. Câteva zile mai târziu, unităţile Kremlinului abandonează practic toată regiunea, ducând la ceea ce un analist rus va considera (abuziv) "cea mai mare înfrângere militară rusă de la Al Doilea Război Mondial", relatează Le Temps citat de Rador.

Au trecut luni de zile de când Ucraina îşi pregăteşte noua contraofensivă. Pentru a merge unde? În afara cercului generalilor ucraineni, nimeni nu ştie, în aşa măsură elementul surpriză rămâne cheia succesului. Totuşi, în ultimele zile, mai multe evenimente par să indice ce dimensiuni ar trebui să aibă o asemenea operaţiune.

Bătălia de la Belgorod

E un atac practic fără precedent. Marţi, a doua zi consecutiv, un grup de opozanţi ruşi care luptă în cadrul unor unităţi de voluntari ai armatei ucrainene, a făcut incursiuni în mai multe sate ruseşti din regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina. Cu un anumit umor, aceste operaţiuni au fost justificate prin "eliberarea acestor teritorii de aşa-zisul regim al lui Putin".

Mai multe zeci de bărbaţi înarmaţi au părut să facă aceste incursiuni, la bordul unor vehicule blindate. În martie, o altă operaţiune de acest tip, deşi mai puţin impunătoare, a semănat dezordine timp de săptămâni în toată regiunea.

Chiar dacă oficialii ucraineni au recunoscut că erau informaţi de acest nou atac, ei au negat orice implicare a Kievului. Invers, nu e nicio îndoială pentru Moscova că aceşti voluntari sunt îndrumaţi de serviciile secrete ucrainene. "Aceste incursiuni fac în totalitate parte din strategia mai largă a controfensivei", nota ultranaţionalistul rus Igor Girkin.

După precedenta incursiune, Rusia a construit linii de apărare în toată regiunea Belgorod, cu un cost care ar depăşi echivalentul a 125 de milioane de franci elvețieni, dacă e să dăm crezare Moscovei. În situaţia în care în regiunea Belgorod a fost proclamată un fel de stare de urgenţă, mai mulţi analişti ucraineni mizează pe fapul că această nouă acţiune va obliga armata rusă să trimită mai multe trupe pentru a apăra graniţa în defavoarea liniei frontului.

Chiar dacă Ucraina rămâne în continuare evazivă în legătură cu răspunderea sa, bombardamente localizate au devenit ceva obişnuit pe teritoriul rusesc. Marţi, o fabrică de uniforme militare ardea la Briansk, un alt oraş de frontieră, unde s-ar fi întâlnit de altfel membri ai Gărzii naţionale ruse, o forţă de securitate chemată drept întărire în regiune.

"Să ataci astfel liniile din spate ale apărării, să ocoleşti fortificaţiile, să loveşti acolo unde duşmanul nu se aşteaptă: toate astea pot crea o anumită panică de partea rusă, chiar încuraja dezertarea şi revoltele. Presiunea este acum pe Rusia", notează Marc Finaud, cercetător la Centre de politique de sécurité (GCSP) la Geneva.

Sosirea avioanelor F-16

O contraofensivă va necesita neapărat un anumit control al cerului. Dacă s-a vorbit mult despre livrarea de avioane de vânătoare F-16, acestea nu ar urma să fie disponibile mai devreme de câteva luni, timp în care să fie pregătiţi nu numai piloţii, ci şi impunătoarea echipă tehnică pentru ele. Sincer, militarii americani asigură că aceste antrenamente nu au început încă şi că aceste aparate vin deci prea târziu pentru o eventuală contraofensivă înaintea toamnei. Dacă ar fi adevărat contrariul, este de crezut că aceiaşi militari nu ar spune-o...

Dar mai ales cum s-a demonstrat la ultimele atacuri cu rachete şi drone efectuate de Rusia, Ucraina şi-a îmbunătăţit mult sistemul de apărare antiaeriană. "Sistemele antirachetă şi-au dovedit eficacitatea", confirmă Marc Finaud. "Patriot, Himars şi în curând sistemul european Mamba sunt un adevărat atu pentru Ucraina, care ar trebui să le integreze deplin în arsenalul său în vederea unei ofensive". Aeroporturile din Berdiansk şi Mariupol, două oraşe ocupate de Rusia, au fost lovite în ultimele zile. Presupusul obiectiv: să neutralizeze aviaţia rusă care operează deasupra Mării Azov. În alte părţi, mai multe accidente inexplicabile au afectat peste şase aparate aeriene ruseşti. Moscova a vorbit despre "coliziuni accidentale".

Objectiv: Crimeea

O frază mică ce a făcut multă vâlvă: duminică, Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate naţională, a afirmat că Statele Unite nu au nimic de obiectat dacă Ucraina foloseşte armele americane contra unor obiective din Crimeea. "Crimeea este Ucraina", preciza el dând pentru prima dată 'verde' atât de explicit unor acţiuni în peninsula anexată de Rusia. Printre alte acţiuni, un sabotaj a fost, cu o săptămână mai devreme, cauza deraierii unui tren de marfă la Cistenkoe, un sate din Crimeea.

"Elementul cu adevărat decisiv, cel care va face să cedeze Rusia este Crimeea", afirma Ben Hodges, general în retragere, care a asigurat comanda forţelor americane în Europa. "În realitate, contraofensiva ucraineană nu va avea decât un obiectiv: de a întruni condiţiile care vor face posibilă eliberarea Crimeii".

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.