Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În vremea oltenilor la Palatul Victoria crescu șomajul în județele lor de baștină

adevarul.ro
Guvern

Regiunea Nord-Est, cea care cuprinde judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, a înregistrat cea mai mare creştere a ratei şomajului între trimestrul al doilea din 2019 şi acelaşi trimestru din 2021, de 4,4 puncte procentuale, de la 1,8 la 6,2%, conform calculelor ZF.

În Sud-Vest Oltenia, regiune alcătuită din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, creşterea a fost de 3,8 puncte procentuale.

Ultimii doi premieri ai României sunt din zona Olteniei: Florin Cîțu (Vîlcea) și Nicolae Ciucă (Dolj).

„Profilul economic şi demografic al regiunii Nord-Est este preponderent agricol, cu o pondere mai mare a populaţiei în mediul rural. Regiunea a fost în bună măsură ocolită de marii investitori industriali din cauza lipsei infrastructurii de transport, ca atare locurile de muncă sunt adesea fragile, în companii sensibile la schimbările mari din mediul extern. Multe astfel de companii au fost serios afectate de pandemie şi au transmis oamenii în şomaj“, a explicat pentru ZF Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane, informează Mediafax.

Următoarea în clasament este regiunea Sud-Vest Oltenia, alcătuită din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, cu o creştere de 3,8 puncte procentuale şi de regiunea Sud-Muntenia, alcătuită din judeţele Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi, cu o creştere de 2,7 puncte procentuale.

„În comparaţie, regiunea Sud-Vest Oltenia a avut mult timp cea mai redusă contribuţie la PIB-ul României, având un profil similar. Este doar mai puţin populată şi mai dependentă de locurile de muncă din sectorul public, aşa încât creşterea şomajului pare ceva mai mică“, a completat Raluca Pârvu.

La polul opus, scăderi ale ratei şomajului între trimestrul al doilea din 2019 şi aceeaşi perioadă din 2021 au fost înregistrate de regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu), cu o scădere de 1,1 puncte procentuale în perioada menţionată, precum şi în regiunea Vest (judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara), cu o scădere de 0,9 puncte procentuale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.