Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înainte de alegeri, Guvernul a făcut pace cu sindicatele din sănătate: A fost găsită soluția pentru creșterile salariale

protest sanitas pv

Federația SANITAS arată că Guvernul a găsit, printr-o ordonanță, o soluție pentru problema creșterilor salariale prevăzute în OUG 114, subliniind că, astfel, a fost depășit vidul legislativ care a constrâns șefii de spitale să taie salariile.

„După mai multe luni de negociere cu SANITAS, Guvernul a găsit o soluție legală pentru finanțarea creșterilor salariale prevăzute de lege. (...) După seria întâlnirilor reprezentanților Federației SANITAS cu cei ai ministerelor și instituțiilor abilitate să ia decizii cu caracter financiar în domeniul sănătății publice de stat astăzi, 23 mai 2019, Guvernul a rezolvat printr-o ordonanță de urgență inițiată de Ministerul Sănătății problema finanțării creșterilor salariale prevăzute de OUG 114/2018 începând cu 1 ianuarie 2019. S-a depășit astfel vidul legislativ creat de legiuitor, vid care a constrâns managerii unităților sanitare să ia măsuri extreme de tăiere sau reducere a unor componente salariale ale angajaților și /sau să reducă din cheltuielile aferente materialelor sanitare și îngrijirii pacienților”, se arată într-un comunicat emis de Federația SANITAS.

Citește și: Rareș Bogdan atacă dur Guvernul:’Mâncăm o șaorma, nu luăm autobuze turcești de tip cratiță’

Reprezentanții SANITAS spun că salută decizia Guvernului de a finanța creșterile salariale, deși aceasta este întârziată, și au speranța că unitățile sanitare vor putea să deblocheze sume importante de bani care prin redistribuire să poată readuce echilibrul financiar în sistemul medical.

În comunicat se mai precizează că, în februarie 2019, Consiliul Național al Federației SANITAS a înaintat către Guvernul Romaniei și celelalte instituții de resort un document care cuprindea 7 revendicări fără soluționarea cărora sistemul public de sănătate va intra curând în colaps.

Citește și: Victor Ponta aruncă-n aer o viitoare alianță: Nu vom susține o asemenea formulă

,,De la acel moment și până astăzi, Federația SANITAS a desfășurat o multitudine de acțiuni sindicale prin intermediul cărora am urmărit să atragem atenția guvernanților și a factorilor de decizie locali asupra tuturor inechităților și lacunelor legislative din sistemul de salarizare și cel de finanțare a unităților sanitare’’, se mai arată în același document.

Reprezentanții SANITAS mai spun că la întâlnirile din ultimele două luni, care au avut loc sub coordonarea directă a cancelariei prim-ministrului, s-au concentrat pe rezolvarea celor mai imperative și urgente solicitări ale organizațiilor SANITAS afiliate la Federație, precum: asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate și reluarea negocierilor Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector „Sănătate. Activități sanitar veterinare”, fără a omite, la niciuna din ședințele de lucru amintite, vreuna din celelalte solicitări ale membrilor noștri.

Citește și: PSD își joacă ultimele cărți- Ce se va construi în România

,,Finanțarea creșterilor salariale fiind acum legiferată, începând de săptămâna viitoare SANITAS se va concentra pe finalizarea negocierilor și semnarea Contractului Colectiv de Muncă, în regim de urgență, cu păstrarea clauzelor favorabile angajaților, existente în vechiul contract’’, se mai spune în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.