Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înainte de întâlnirea cu Trump, Xi Jinping face o escală în Finlanda

Preşedintele chinez Xi Jinping, aflat într-o vizită de stat în Finlanda înaintea întâlnirii pe care o va avea în SUA cu şeful Casei Albe, Donald Trump, a discutat miercuri cu omologul său finlandez Sauli Niinisto cu privire la relaţiile comerciale bilaterale, transmit AFP şi DPA, potrivit agerpres.

'Preşedintele Niinisto şi cu mine am evocat progresele realizate în relaţiile între China şi Finlanda de 67 de ani şi de la stabilirea relaţiilor noastre diplomatice', a declarat Xi Jinping într-o conferinţă de presă la Helsinki, la care jurnaliştii nu au putut pune întrebări.

Comunitatea internaţională CONDAMNĂ atacul chimic din Siria. Rusia apără Damascul-VIDEO +18

'Am convenit să lucrăm împreună pentru relaţii îndreptate spre viitor, dinamice şi mai reactive la evoluţiile' internaţionale, a mai spus Xi.

Într-o altă notă, preşedintele Xi s-a arătat încântat de sosirea viitoarea a doi urşi panda gigant în Finlanda, primii pe care China îi împrumută acestei ţări.

Vizita lui Xi Jinping este prima a unui preşedinte chinez în Finlanda după anul 1995, dar oficialul chinez s-a mai deplasat în această ţară în 2010, pe când era vicepreşedinte. La rândul său, Saul Niinisto a întreprins o vizită oficială în marele stat asiatic în 2013.

Xin Jinping mai are programate la Helsinki întâlniri cu premierul Juha Sipila şi cu preşedintele parlamentului, Maria Lohela.

Nigel Farage, apostrofat în plenul PE după ce a comparat UE cu MAFIA

China este al cincilea partener comercial al Finlandei şi, potrivit preşedintelui Xi, citat într-un comunicat, există 'un spaţiu excelent şi un potenţial de cooperare economică şi comercială'.

În prezenţa celor doi şefi de stat au fost semnate diferite acorduri de cooperare, mai ales în domeniile economic şi judiciar, precum şi referitoare la condiţiile financiare ale împrumutării a celor doi urşi panda grădinii zoologice din Ahtari, unde le este construită o cuşcă ce costă peste 8 milioane de euro.

După etapa Helsinki, preşedintele Xi se va îndrepta spre Florida, pentru o primă întrevedere foarte aşteptată cu omologul său american Donald Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.