Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înalții funcționari ai birocrației de la Bruxelles frânează înregistrarea vaccinului rusesc Sputnik V în Europa

vestidinrusia.ro
vaccin sua china rusia germania anglia

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a aflat că înregistrarea în Uniunea Europeană a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului este frânată din cauza presiunii exercitate asupra Agenției Europene a Medicamentelor, de către înalții funcționari ai birocrației de la Bruxelles. În același timp, autoritățile UE propun ca intrarea pe teritoriul Uniunii să fie permisă numai persoanelor vaccinate cu seruri aprobate de autoritatea europeană de reglementare. Dacă cumva, pentru a călători peste hotare, cetățenii ruși vor trebui să se vaccineze doar cu preparate străine, se întreabă publicația Vzgliad.

”Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), care efectuează înregistrarea tuturor medicamentelor, trage de timp”, a declarat șeful SVR, Nikolai Patrușev. ”Nu vreau să-i acuz pe experții și specialiștii EMA, dar știm cu certitudine că această tergiversare se datorează unor semnale trimise… De ce se întâmplă așa? Este vorba doar de motive cu caracter politic sau există și un factor de natură economică? Nu știu, să clarifice acest aspect înșiși cetățenii țărilor europene și organele de ordine, dar noi înțelegem că este pur și simplu imoral în condiții de pandemie”.

După cum amintește Vzgliad, autoritățile europene au încercat, anterior, să discrediteze vaccinul rusesc în ochii europenilor. Astfel, în luna martie, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat în direct pentru postul de televiziune TF1, că UE nu are deloc nevoie de ”Sputnik V”. Ulterior, același funcționar european a spus că, presupunând că va fi aprobat în Europa, ”Sputnik V” va ajunge prea târziu. Tot el a pus la îndoială faptul că, până la sfârșitul anului 2021, UE va avea acces la o cantitate suficientă de doze de ”Sputnik V”. Aceste acuzații nefondate au determinat producătorii vaccinului ”Sputnik V” să-i trimită lui Breton o scrisoare cu rugămintea de a pune capăt acestor declarații preconcepute împotriva serului rusesc.

Pentru că, acum, concomitent cu tergiversarea procesului de înregistrare a vaccinului rusesc, conducerea Uniunii Europene trezește temeri printre turiștii deja vaccinați că nu vor fi lăsați să intre în UE. Miercuri, surse din structurile de conducere ale UE au anunțat că țările UE au convenit să permită intrarea pe teritoriul comunității doar a turiștilor complet imunizați. În același timp, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre să permită intrarea doar a turiștilor vaccinați cu seruri certificate de EMA – pe lista lor nu intră ”Sputnik V” și alte vaccinuri rusești.

”Așa lucrează lobby-ul farmaceutic internațional și așa comandă ei funcționarilor europeni. Sunt niște marionete. Dar acestor funcționari ai UE trebuie să li se spună că au pe conștiință sute de vieți. Dacă ar fi înregistrat vaccinul nostru, ar fi fost vaccinată mult mai multă populație. Fiecare om vaccinat este o viață salvată”, a declarat, pentru publicația Vzgliad, deputatul Ghennadi Onișcenko, fostul medic epidemiolog principal al țării.

Parlamentarul a subliniat că acțiunile autorităților din acele peste 60 de țări ale lumii, unde ”Sputnik V” a fost deja înregistrat, sunt mult mai adecvate contextului pandemic. ”India – unde, acum, este cea mai dificilă situație din punctul de vedere al procesului epidemiologic – a organizat producția pentru vaccinul nostru, deși lucrurile au fost, de asemenea, tergiversate. În schimb, europenii își fac singuri rău”, a arătat Onișcenko.

Oamenii din ”înaltele cabinete”, care împiedică înregistrarea vaccinului ”Sputnik V”, pot fi împărțiți în două categorii, consideră profesorul Stanislav Tkacenko, expert al clubului ”Valdai”. În opinia lui, în primul rând ”sunt acele companii europene farmaceutice, care pretind cote pe o piață care se măsoară în miliarde de euro”, dar și politicienii care promovează interesele Big Pharma la nivelul conducerii de la Bruxelles.

Tkacenko a inclus în al doilea grup politicienii rusofobi, ”care știu că Europa are resursele unei forțe blânde”. ”Posibilitatea de a priva Rusia de piața europeană reprezintă un instrument de constrângere economică sau de forță blândă (soft power), pe care Uniunea Europeană o are, dar Rusia nu. În acest sens, putem regreta, dar nu putem face nimic. Este dreptul suveran al europenilor”, a explicat politologul.

De altfel, Tkacenko nu împărtășește temerile că, dacă vaccinul rusesc nu va fi aprobat de Uniunea Europeană, cetățenii ruși care intră în țările UE vor trebui să se vaccineze cu un ser străin (chiar și în cazul vaccinării cu ”Sputnik V): ”Trebuie făcut un test care să demonstreze numărul de anticorpi și cu aceste teste se poate intra. Nu există cerere de trecere doar pentru vaccinurile înregistrate în UE. Europenii îi vor lăsa pe ruși în Europa; au nevoie de banii noștri, de turiștii și de oamenii noștri de afaceri”.

Nu se poate spune despre conducerea UE că frânează procesul de recunoaștere a vaccinului ”Sputnik V” în mod special, dar este clar că nici nu doresc să-l accelereze, consideră politologul Gleb Kuznețov, șeful consiliului de experți al Institutului de Experți pentru Studii Sociale.

«”Sputnik V” va fi, desigur, înregistrat în Uniunea Europeană, consideră interlocutorul publicației Vzgliad. Dar acest lucru se va întâmpla când UE va acoperi necesarul său cu alte vaccinuri. Astfel, ei vor putea declara, ulterior, că, în general, nu a fost nevoie de serul rusesc. Liderii farmacologici ai Uniunii Europene spun deschis că, la mijlocul verii, nu vor avea nevoie de ”Sputnik V”».

În același timp, politologul a calificat drept neîntemeiate temerile potrivit cărora cei care vor să călătorească vor fi nevoiți să se vaccineze de două ori – cu un ser rusesc și cu unul străin, dacă vaccinul ”Sputnik V” nu va fi aprobat în UE. ”Pe pașaportul de vaccinare, aflat acum în dezbatere, se spune că vor fi lăsați fie cei vaccinați, fie cei cu test pentru anticorpi, fie cu un test PCR negativ. Astfel, vor fi lăsați inclusiv cei nevaccinați”, a explicat Kuznețov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.