Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a fost reales în funcție pentru o jumătate de mandat

UNHCR
Filippo Grandi

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, italianul Filippo Grandi, a fost reales luni în această funcţie de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, pentru un mandat limitat la cererea sa la doi ani şi jumătate, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Aflat în această funcţie din ianuarie 2016, Filipp Grandi, 63 de ani, ar fi trebuit să-şi încheie mandatul pe 31 decembrie. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, dorea ca el să-şi asume un al doilea mandat de cinci ani, însă italianul a invocat motive personale pentru a fi reales doar pentru jumătate de mandat şi a se retrage din funcţie pe 30 iunie 2023, au precizat Naţiunile Unite.

Aceste motive personale nu au fost detaliate.

Într-un raport din iunie, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi a informat că aproape 80 de milioane de persoane, circa 1% din omenire, sunt obligate să trăiască departe de locurile natale după ce şi-au părăsit locuinţele pentru a fugi de violenţă şi persecuţie. Această cifră record s-a dublat în decurs de un deceniu, a subliniat la acea dată ONU.

Citește și: Papa Francisc discută pentru prima dată despre persecuția uigurilor

În timpul primului său mandat, Filippo Grandi a făcut să fie votat în decembrie 2018 de către Adunarea Generală a ONU - însă fără SUA şi Ungaria care au votat împotrivă - un Pact mondial asupra refugiaţilor, fără valoare constrângătoare, menit să amelioreze o gestionare mai bună a acestora.

Înainte de actuala sa funcţie, unde i-a succedat lui Antonio Guterres, Filippo Grandi a fost şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) din 2010 până în 2014 şi a făcut parte din misiunea ONU în Afganistan. El a lucrat şi pentru HCR în Sudan, Siria, Turcia şi Irak, şi a condus misiuni umanitare în Yemen sau în Republica Democrată Congo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.