Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, solicită repatrierea luptătorilor ISIS și a familiilor lor

www.rt.com
ISIS

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat luni că zecile de mii de luptători străini ai ISIS capturați în Siria și Irak, dar și familiile lor ar trebui să fie repatriați și a solicitat Franței și altor state europene să ia măsuri în acest sens, potrivit MEDIAFAX.

Ea a spus că 55.000 de soldați ISIS capturați, inclusiv străini, dar și familiile lor sunt arestați în Siria și Irak. Ea a susținut că aceștia ar trebui să beneficieze de procese corecte.

Citește și: Victor Ponta îl desființează pe unul dintre cei mai cunoscuți români: ‘O rușine’

Statele „trebuie să își asume responsabilitatea pentru cetățenii lor” și nu ar trebui să evite „cruzimea iresponsabilă” de a-i transforma pe copiii luptătorilor ISIS în apatrizi, în condițiile în care aceștia au suferit deja atât de mult.

Printre cei 55.000 de soldați se află și luptători străini, care provin din aproximativ 50 de țări. De asemenea, 11.000 de membri ai familiilor acestora se află în tabăra al-Hol, din nordul Siriei, unde locuiesc în condiții sub standardele internaționale, a adăugat Bachelet.

Citește și: Anunț important al Vioricăi Dăncilă! Ce se va întâmpla cu Mugur Isărescu

„Tragerea lor la răspundere prin intermediul unor procese corecte protejează de radicalizare și violență în viitor. Iar continuarea reținerii unor persoane care nu sunt suspectate că ar fi comis crime, în absența unei baze legale, nu este acceptabilă”, a mai spus ea.

Autoritățile siriene au solicitat în repetate rânduri statelor occidentale să își primească înapoi cetățenii care au luptat alături de ISIS, dar și familiile acestora, dar cele mai multe dintre aceste țări s-au arătat sceptice față de această idee.

Citește și: Scandal uriaș! Apare numele fratelui Laurei Codruța Kovesi

„Membrii familiilor islamiștilor ar trebui să fie repatriați în cazul în care nu sunt judecați pentru vreo infracțiune în concordanță cu standardele internaționale. Copiii, în special, au suferit de pe urma nerespectării drepturilor lor”, a mai spus Bachelet.

Statele Unite, Franța și Olanda au repatriat un număr mic de femei și copii din nord-estul Siriei, dar mulți alți cetățeni sunt în continuare în zonele de conflict, iar mulți dintre copiii care s-au născut în Siria și Irak în timpul războiului sunt apatrizi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.