Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi: 'În ultimii doi ani, cel puţin 1.750 de migranţi au decedat pe rutele terestre africane'

Keystone / Martial Trezzini
migranti elvetia

Moartea şi atrocităţile însoţesc constant migranţii care pleacă de pe teritoriul Africii în speranţa de a ajunge în Europa, menţionează Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) într-un raport publicat miercuri, potrivit dpa, potrivit Agerpres.

Cel puţin 1.750 de persoane şi-au pierdut viaţa pe rutele migraţiei terestre din Africa în ultimii doi ani, potrivit UNHCR, cu sediul la Geneva, şi unui think tank ce face parte din Consiliul neguvernamental danez pentru refugiaţi.

Spre comparaţie, pe ruta de migraţie maritimă din Libia spre sudul Europei au decedat 2.500 de persoane în aceeaşi perioadă.

Peste un sfert dintre migranţii economici şi refugiaţii care mor în Africa îşi pierd viaţa în Sahara, conform raportului citat.

O rată ridicată de decese s-a înregistrat în centrele de primire şi triere a migranţilor de tip "hotspots" din Bamako, capitala Mali, din Agadez, în Niger, şi în mai multe astfel de puncte în Libia.

Citește și: Ludovic Orban, declarație controversată: 'i-a rămas mică' Constituția

"Refugiaţi şi migranţi au relatat că au fost victime ale unor violenţe brutale, dintre care unii au fost arşi cu ulei încins, cu plastic topit sau obiecte metalice încălzite, au fost electrocutaţi, legaţi în poziţii stresante, victime sau martori ai violenţelor sexuale", se menţionează în raportul UNHCR.

Astfel de abuzuri sunt comise de traficanţi de migranţi, precum şi de agenţi de securitate.

Victime ale violenţelor sexuale nu sunt doar femeile şi fetele, ci şi bărbaţi şi băieţi în special la punctele de trecere şi în timpul traversărilor prin deşert, potrivit UNHCR şi Centrului mixt de migraţie.

"De prea mult timp, abuzurile atroce suferite de refugiaţi şi migranţi de-a lungul acestor rute terestre au fost în mare parte invizibile", a remarcat şeful UNHCR, Filippo Grandi, solicitând măsuri la nivel regional, precum şi sprijin internaţional pentru soluţionarea acestor probleme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.