Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înarmarea Ucrainei împarte Germania în două: Scriitoarea Herta Muller, printre susținătorii furnizării de arme

Herta Müller

Războiul din Ucraina scoate la iveală un clivaj între generații cu privire la lecțiile pe care Germania ar trebui să le tragă din propria istorie de conflicte sângeroase, în timp ce unii dintre cei mai importanți artiști și intelectuali ai țării se pronunță în favoarea sau împotriva furnizării de arme Kievului într-o serie de scrisori deschise, notează The Guardian.

Prima, publicată vineri, săptămâna trecută, în revista feministă Emma, la câteva zile după ce guvernul german a anunțat că va trimite aproximativ 50 de tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard în Ucraina, îl îndeamnă pe cancelarul Olaf Scholz să se abțină de la a contribui direct sau indirect cu alte sisteme de armament greu la conflict.

Semnată de 26 de artiști și intelectuali proeminenți, printre care editorul feminist al Emmei, Alice Schwarzer, romancierii Martin Walser, Juli Zeh și Robert Seethaler, regizorii Andreas Dresen, Alexander Kluge și Helke Sander și actorul Lars Eidinger, scrisoarea condamnă războiul de agresiune al Rusiei ca fiind o "încălcare a normelor de bază ale dreptului internațional".

Cu toate acestea, scrisoarea susținea că este o greșeală să se presupună că responsabilitatea pentru războiul lui Vladimir Putin, care ar putea escalada într-un conflict nuclear, "ar fi doar a agresorului inițial și nu și a celor care, cu ochii deschiși, i-au oferit un motiv pentru acte potențial criminale".

Semnatarii l-au îndemnat pe Scholz să țină cont de "responsabilitatea istorică" a Germaniei, ajutând cele două părți să găsească un "compromis pe care ambele părți să îl poată accepta".

Scrisoarea a stârnit reacții furioase, inclusiv din partea ambasadorului ucrainean în Germania. Ministrul economiei, Robert Habeck, i-a acuzat pe Schwarzer și pe cosemnatarii săi de "pacifism vulgar".

"Care este concluzia unui astfel de argument?", a întrebat politicianul ecologist. "În esență, este că un pic de ocupație, viol și execuție ar trebui să fie acceptabile și că Ucraina ar trebui să capituleze rapid. Nu cred că este corect".

O altă scrisoare deschisă, publicată miercuri în săptămânalul Die Zeit, a extins acest contraargument, îndemnându-l pe Scholz să continue să sprijine apărarea Ucrainei cu echipamente militare.

Inițiată de fostul politician ecologist Ralf Fücks și semnată de 58 de artiști și intelectuali, printre care Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură, pianistul Igor Levit și președintele PEN german, Deniz Yücel, scrisoarea afirmă că împiedicarea unei victorii rusești în Ucraina "este în interesul Germaniei".

"Cei care doresc o pace negociată care să nu ducă la supunerea Ucrainei la cererile Rusiei trebuie să crească capacitățile defensive [ale Ucrainei] și să slăbească cât mai mult posibil beligeranța Rusiei", se arată în scrisoare.

Romancierul german Daniel Kehlmann, nominalizat la Booker, care a fost un alt semnatar al scrisorii Zeit, a declarat pentru The Guardian că a fost motivat să se alăture apelului după ce a văzut "șocul și groaza profundă" în rândul prietenilor săi est-europeni la citirea scrisorii publicate de Emma.

"Părea să îndemne Ucraina să capituleze cât mai repede posibil pentru a pune capăt războiului", a spus Kehlmann. "Acesta ar fi putut fi un punct de vedere de înțeles în prima sau a doua zi a invaziei. Acum, realitatea este diferită: există o șansă ca Ucraina să câștige acest război și trebuie să sprijinim efortul său de apărare în orice mod posibil, atât din motive morale, cât și tactice."

Kehlmann a declarat că simte o oarecare simpatie față de ezitarea Germaniei de a îmbrățișa retorica marțială, având în vedere propriul trecut violent și agresiv. "Când Scholz a anunțat că va crește cheltuielile militare, și eu m-am simțit instinctiv ciudat la gândul de a susține înarmarea germană", a spus el.

Într-un lung eseu publicat în ziarul Süddeutsche Zeitung în aceeași zi cu scrisoarea din Emma, sociologul și filosoful Jürgen Habermas a încadrat dezbaterea germană privind exporturile de arme ca fiind o diviziune generațională privind aplicarea unui limbaj "agresiv de încredere în sine" și "strident" la un conflict militar.

El a spus că "orientarea generală pro-dialog și de menținere a păcii a politicii germane" a fost o "mentalitate greu de obținut", având în vedere istoricul său ca stat agresiv militarist, și care a fost denunțată istoric din partea dreptei.

Dar capacitatea unor germani de a privi războiul din Ucraina doar prin prisma experienței lor din cel de-al doilea război mondial a atras, de asemenea, critici.

Într-un interviu radiofonic, Kluge, în vârstă de 90 de ani, a anunțat că a fost fericit să vadă trupele americane mărșăluind în orașul său natal în 1945 și că, prin urmare, nu există "nimic rău în capitulare dacă aceasta pune capăt războiului". Interviul a fost întâmpinat cu neîncredere pe scară largă pentru că a confundat lecțiile istorice ale unei națiuni agresoare cu cele ale statelor care au fost atacate de Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.