Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o încercare a SUA de a-l înlătura pe Nicolas Maduro de la putere: cer un vot la ONU pentru organizarea alegerilor prezidențiale în Venezuela

RTV.net
nicolas maduro

SUA au cerut ca joi Consiliul de Securitate al ONU să voteze asupra unui proiect de rezoluţie care solicită organizarea în Venezuela de alegeri prezidenţiale "libere, corecte şi credibile", precum şi acces liber pentru ajutoarele umanitare, informează AFP şi EFE, citând surse diplomatice, relatează Agerpres.

Citește și: Donald Trump a fost deranjat de întrebările jurnaliștilor la întâlnirea cu Kim Jong Un, iar Casa Albă le-a interzis prezența la dineu

Proiectul de rezoluţie, căruia Rusia, care îl susţine pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, ar urma să îi opună vetoul său, denunţă "violenţa şi recurgerea excesivă la forţă împotriva demonstranţilor paşnici şi neînarmaţi de către forţele de securitate din Venezuela".

Spre deosebire de primul text propus de SUA la începutul lunii februarie, actualul proiect, prezentat celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, nu mai oferă "sprijinul deplin" Adunării Naţionale conduse de opozantul Juan Guaido, limitându-se "să remarce autoritatea constituţională" a acestei instituţii.

Noul text "încurajează iniţiativele paşnice, incluzive şi credibile" care să pună capăt crizei prelungite pe care o traversează Venezuela, menţiune care nu figura în proiectul de rezoluţie anterior.

Citește și: Pe lângă China, Rusia și Italia și Argentina se opun unei intervenții militare în Venezuela

Noul proiect cere, ca şi cel precedent, organizarea unui proces electoral "sub supraveghere internaţională, în conformitate cu Constituţia Venezuelei", solicitând Secretarului General al ONU să folosească "bunele sale oficii" pentru a asigura un scrutin prezidenţial credibil.

În cele şase puncte ale acestui proiect de rezoluţie nu se solicită în mod expres ca Guaido să fie preşedintele, dincolo de "sprijinirea restabilirii paşnice a democraţiei şi a statului de drept în Venezuela". Proiectul de rezoluţie solicită însă "asigurarea siguranţei tuturor membrilor Adunării Naţionale şi a membrilor opoziţiei politice", potrivit EFE.

De la începutul crizei, Rusia denunţă ingerinţa occidentală şi mai ales cea a SUA în afacerile "interne" din Venezuela, care se confruntă cu o criză economică gravă. Moscova consideră că disponibilitatea americană de a acorda ajutor umanitar ascunde dorinţa de a răsturna cu forţa actualul regim de la Caracas.

Potrivit informaţiilor furnizate de mai mulţi diplomaţi, China ar urma, de asemenea, să respingă proiectul american. La fel ca Moscova, Beijingul se opune "amestecului în treburile interne" din Venezuela.

Citește și: Ministru rus: Încercările Statelor Unite de a interfera în afacerile interne ale Venezuelei sunt inacceptabile

În cadrul Consiliului de Securitate, diplomaţii se aşteaptă ca şi Africa de Sud să îşi exprime opoziţia faţă de textul american, în timp ce Coasta de Fildeş şi Guineea Ecuatorială ar urma să se abţină.

Europa, foarte bine reprezentată în acest moment în Consiliul de Securitate cu cinci membri (Marea Britanie, Germania, Franţa, Belgia şi Polonia), ar urma să susţină în bloc SUA.

Opozantul Juan Guaido, preşedintele Parlamentului de la Caracas, este sprijinit de circa cincizeci de ţări, inclusiv SUA, Brazilia sau Columbia şi de majoritatea statelor membre ale UE. Preşedintele Nicolas Maduro este sprijinit de un număr echivalent de ţări, inclusiv Rusia, China, Iran, Coreea de Nord, Siria şi Cuba.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.