Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o parte a silozurilor din portul Beirut, avariate de explozia devastatoare din 2020, s-a prăbuşit

beirut

Toată secţiunea de nord a silozurilor de cereale avariate de explozia devastatoare produsă în portul Beirut în august 2020 s-a prăbuşit marţi, după ce fuseseră emise avertismente că structura era prea înclinată pentru a mai sta în picioare, transmit AFP şi Reuters.

Un nor de fum s-a format după prăbuşirea a opt turnuri ale structurii avariate de suflul exploziei produse la 4 august 2020 şi care a devastat cartiere întregi ale capitalei libaneze, provocând peste 200 de morţi şi 6.500 de răniţi, potrivit Agerpres.

Deflagraţia de acum doi ani a avut loc într-un antrepozit unde erau depozitate sute de tone de nitrat de amoniu, fără măsurile preventive necesare, şi a fost imputată de o mare parte a populaţiei corupţiei şi neglijenţei clasei conducătoare.

Turnurile care s-au prăbuşit marţi erau ultimele ale blocului nord al silozului.

Deocamdată, blocul sud este stabil, potrivit inginerului civil francez Emmanuel Durand, care a instalat senzori în interiorul silozurilor.

Alte turnuri s-au prăbuşit în zilele de 31 iulie şi 4 august în urma unui incendiu declarat la începutul lui iulie în partea cea mai avariată a silozurilor, şi cauzat, potrivit autorităţilor şi unor experţi, de fermentarea stocurilor de cereale rămase, conjugată cu temperaturile ridicate.

De atunci, mai multe turnuri au rămas în flăcări.

Incendiul a reînviat trauma trăită de apropiaţi ai victimelor exploziei din 4 august 2020.

Lovite în plin de suflul exploziei, silozurile din port, care au absorbit o parte din şoc, s-au prăbuşit atunci parţial.

Ministrul lucrărilor publice şi transportului, Ali Hamie, a declarat că 25.000 mp din portul Beirut vor fi dedicaţi construirii de noi silozuri, cu finanţare de la donatori internaţionali şi de la ministerul său.

În aprilie, autorităţile au ordonat demolarea silozurilor, însă decizia a fost suspendată în urma opoziţiei unor apropiaţi ai victimelor, care vor să facă din ele un loc al memoriei.

Ancheta privind cauzele dramei este suspendată de mai multe luni din cauza obstrucţiilor politice ale autorităţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.