Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o școală modernizată prin proiectul 'România Eficientă' - Investiție de 1,6 milioane de euro (Video)

Radu Pop

După finalizarea, în aprilie 2022, a proiectului pilot la Liceul Tehnologic Energetic "Elie Radu" din Ploiești, „România Eficientă” a continuat planul de modernizare a școlilor selectate din țară la standard de clădire cu un consum de energie aproape zero (nZEB).

De această dată, a fost pus în operă un un proiect și mai amplu: renovarea la standard nZEB a Școlii Gimnaziale Liliești, din localitatea Băicoi (jud. Prahova), aceasta devenind cea mai mare investiție privată pentru renovarea energetică a unei unități de învățământ din România.

Investiția totală se ridică la aproximativ 1,6 milioane de euro, fiind susținută de OMV Petrom și incluzând sprijinul companiei Siemens Energy, care a oferit o parte din pompele de căldură necesare înlocuirii sistemului de producere a energiei termice.

Această școală nu doar că va fi una foarte eficientă energetic, reducându-și astfel facturile la utilități, ci își va acoperi o mare parte din necesarul de energie prin propriul sistem de panouri fotovoltaice și pompe de căldură.

De asemenea, transforma școlilor în unele moderne și durabile include adaptarea acestora la provocările schimbărilor climatice. Prin renovarea la standard nZEB, Școala Gimnazială Liliești din Băicoi va avea un impact mai mic asupra mediului și, totodată, va fi mai rezistentă la impactul schimbărilor climatice.

Despre „România Eficientă”

România Eficientă a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național multianual de promovare a eficienței energetice. Proiectul își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice.

Proiectul devine cu atât mai important în contextul Pactul Ecologic European (European Green Deal), care pune un foarte mare accent pe eficiență energetică, unul din pilonii de bază ai noilor politici europene, precum și pe renovarea clădirilor.

Eficiența energetică are un potențial enorm în România, unde cele mai multe dintre clădirile existente sunt construite înainte de ’90 și au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne. Măsurile simple de eficiență energetică pot reduce cu până la 40% consumul de energie al unei clădiri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.