Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o sfidare? UDMR şi PPMT au organizat propriile centre de autorecenzare a populaţiei: 'E vreo problemă?!'

Inquam Photos / Octav Ganea
recensamant 2022

UDMR şi PPMT şi-au deschis propriile centre de recenzare la Oradea, paralele celor oficiale, ca să înregistreze cât mai mulţi etnici maghiari, informează Ebihoreanul.ro într-un material amplu. Gestul reprezintă o premieră față de ultimele trei recensăminte.

Politicienii UDMR insistă ca maghiarofonii să-şi declare apartenenţa etnică, iar ca să aibă siguranţa că numără cât mai mulţi, în Oradea şi-au deschis, pe lângă cele 14 centre oficiale, propriile centre de autorecenzare atât UDMR, la sediul din Pasajul Vulturul Negru şi pe Şirul Canonicilor, cât şi PPMT, pe strada Jean Calvin, relatează sursa citată.

UDMR le-a promovat intens pe pagina sa de Facebook (RMDSZ Bihar Megye). La fel, PPMT a chemat la birourile partidului maghiarii din Oradea, ba a şi lansat un site pentru a-i încuraja să se autorecenzeze - magyarnaklennijo.ro (n. r.: adică e bine să fii maghiar) -, avertizând să nu înceapă răspunsurile la chestionare până nu-şi declară întâi etnia şi limba.

Doar că reporterii ebihoreanul.ro n-au fost bineveniţi. Deşi pagina de Facebook le e plină de îndemnuri ca orădenii să se autorecenzeze inclusiv la partid, unii reprezentanţi ai organizaţiei au negat că acolo s-ar desfăşura vreo activitate de autorecenzare. "N-am auzit de aşa ceva", au susţinut două persoane aflate la primul etaj al Palatului Vulturul Negru. La următorul, alt voluntar a confirmat, însă, că "acordă ajutor" pentru autorecenzare. "Până acum două săptămâni erau cozi, acuma nu mai trebuie programare prin telefon", a explicat bărbatul pentru sursa citată. Reporterii n-au apucat, totuşi, să afle cum decurge concret asistarea persoanelor. O secretară l-a oprit pe guraliv, şi-a anunţat şeful, iar apoi i-a poftit "în biroul dlui Szabó Ödön".

"E vreo problemă?! Am făcut publice aceste centre pe toate site-urile. Au fost şi români care au venit", a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor, refuzând însă, în ciuda insistenţelor, să precizeze numărul voluntarilor şi al persoanelor asistate de aceştia. "Nu ţinem evidenţa", a zis el, susţinând totodată că reprezentanţii UDMR nu trebuie atestaţi ca operatori de date personale şi nici nu semnează acorduri de confidenţialitate, ca recenzorii oficiali, pentru că "nu înregistrează nicăieri, în alte baze de date, datele persoanelor pe care le ajută".

Potrivit politicianului, UDMR a înfiinţat propriile centre de autorecenzare pentru că "în Oradea legea nu se respectă", iar maghiarii nu au garanţia că sunt recenzaţi corect. "Cu siguranţă suntem peste 20%, întrebarea e dacă vom fi număraţi corect", a precizat Szabó Ödön. El acuză Primăria că a angajat persoane vorbitoare de limbă maghiară în doar 4 dintre cele 14 centre ARA din Oradea, deşi "asistare înseamnă că peste tot acolo unde intră un cetăţean de etnie maghiară el trebuie ajutat să completeze în limba maternă chestionarele, deci peste tot trebuia să existe o persoană care să cunoască limba maghiară". Or, verificări făcute de "colegi" ar fi relevat că doar într-un singur centru recenzorul "a comunicat în limba maghiară".

Szabó susţine că Primăria a încălcat legea pentru a discrimina maghiarii refuzând să-i angajeze în centrele ARA şi împiedicând angajarea ca recenzori de teren a cel puţin 60 de etnici maghiari. Pentru a-i ajuta, zice şeful UDMR Bihor, "noi am depus o solicitare la Primărie, dar numai 9 sau 10 au fost selectaţi". Or, asta ar fi discriminare, susține acesta.

Normele Institutului Naţional de Statistică, zice el, prevăd că acolo unde "ponderea persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este semnificativă", acestea trebuie să primească la evaluările pentru angajare, din oficiu, 20 de puncte în plus. "Dacă din 100 înscrişi 75 sunt români şi 25 maghiari, iar aceşti 25 primesc şi 20 de puncte în plus, atunci nu pot fi selectaţi numai 6. Matematic e imposibil. Asta ar însemna că suntem mai proşti de X ori (n.r. – decât românii), pentru că nici procentajul nu ni-l atingem chiar şi cu avantajul de 20 de puncte", a spus, şocant, şeful UDMR Bihor.

Szabó susţine că Primăria se face vinovată şi de alte două abuzuri: nu a mai primit cererile unor etnici maghiari care voiau să fie recenzori, "pretextând că a expirat termenul limită pentru înscrieri", iar preşedintele UDMR Oradea, Botházi Nándor, nu a fost acceptat ca observator în Comisia locală pentru RPL, ambele motive determinând UDMR Bihor să facă plângeri.

Şeful UDMR Bihor a acuzat şi "lipsa transparenţei în recrutarea, evaluarea şi selectarea" recenzorilor, "lipsa informării privind recensământul în limba minorităţii", susţinând că pe site-ul oraşului nu există link către platforma RPL şi că Primăria n-a distribuit materiale în "şcoli, grădiniţe, gară, cămine de bătrâni etc", plus că nu l-a acceptat pe Botházi ca observator din partea UDMR în Comisia locală de recensământ.

Jurnaliștii citați au verificat plângerile UDMR, aflând că neacceptarea lui Botházi Nándor în Comisia municipală RPL a fost decisă după ce DJS a primit clarificări de la INS: întrucât acesta este preşedinte al UDMR Oradea, dar şi, ca subprefect, vicepreşedinte al Comisiei judeţene RPL, aceste calităţi sunt "în opoziţie cu cea de observator". Or, "statutul de observator presupune să fie reprezentată o organizaţie neguvernamentală care supraveghează procesul de recensământ fără a interveni în niciun fel în organizarea şi desfăşurarea recensământului". "UDMR face tot felul de reclamaţii, dar nu are dreptate. Au avut pretenţii să fie puşi recenzori candidaţii lor şi au amestecat politica în recensământ. Nu ştiu de ce se bagă un partid într-o chestiune tehnică", a declarat BIHOREANULUI Dana Paşc, directoarea DJS Bihor proaspăt pensionată, afirmând că selectarea recenzorilor s-a făcut "100% legal". Primăriile, deci şi cea din Oradea, au întocmit liste cu persoane eligibile conform OUG 19/2020, care se referă la "personalul din primării, prefecturi, consiliile judeţene, instituţii deconcentrate, personal didactic, specialişti în economie şi informatică, precum şi din rândul pensionarilor, studenţilor şi altor categorii", cu condiţia să fie cetăţeni români, majori şi fără cazier.

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei au pus la dispoziţia jurnaliștilor citați documente ce atestă că instituţia a publicat anunţul de recrutare a recenzorilor, a afişat (inclusiv la sediu şi pe site-ul instituţiei) şi plătit zeci de materiale în limba maghiară în Bihari Napló şi pe site-ul erdon.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.