Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o țară e la un pas de a recunoaște căsătoriile homosexuale, după un verdict al judecătorilor

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam homosexual LGBT homosexual

O instanță supremă din Peru a decis ca uniunile între persoane de același sex să fie înregistrate legal în registrele publice, marcând o victorie pentru comunitatea LGBTQ într-o țară care a fost reticentă în a recunoaște cuplurile gay, potrivit Reuters.

Hotărârea, publicată vineri, a fost luată în urma unui caz intentat de un cetățean peruan homosexual care a dat în judecată biroul de înregistrare pentru că a refuzat să înregistreze căsătoria sa din 2019 în străinătate, afirmând că i-au fost încălcate drepturile constituționale.

Reprezentanții biroului nu au făcut comentarii publice despre acest caz, scrie mediafax.ro.

Peru este una dintre puținele țări din America Latină care nu a recunoscut căsătoria între persoane de același sex, deși homosexualitatea nu este ilegală.

Un sondaj realizat în 2021 de Ipsos a constatat că 68% dintre oamenii din Peru erau în favoarea căsătoriei între persoane de același sex sau a unei alte recunoașteri legale. Cu toate acestea, 61% dezaprobă faptul că persoanele gay ocupă funcții publice.

Tribunalul din Lima a decis ca biroul de înregistrări să „procedeze la înregistrarea” căsătoriei femeii, a precizat, pe Twitter, Curtea Superioară de Justiție din Lima.

Instanța a declarat „inaplicabil” un articol din Codul civil peruan din 1984 privind familia, care se referă la căsătorie ca fiind uniunea voluntară între bărbat și femeie.

Este probabil că se va face apel împotriva acestei hotărâri.

În 2020, un cuplu de homosexuali a acționat Peru în fața Curții Interamericane a Drepturilor Omului după ce au pierdut o cerere de recunoaștere a certificatului lor de căsătorie mexican.

La vremea respectivă, Curtea Constituțională a decis că registrul civil din Peru recunoaște doar căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Alte țări din America de Sud, printre care Argentina, Uruguay, Brazilia și Columbia, au legalizat căsătoriile gay în ultimii ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.