Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un 'cap de pod' pentru Erdogan - Trupele turce rămân la Kabul după retragerea aliaților

The Financial Express
Turcia steag

După implicarea în războiul dintre Azerbaidjan și Armenia, războiul civil din Siria, Libia și Irak, trupele turce rămân în Afganistan și după retragerea aliaților. Turcia va continua probabil să asigure securitatea aeroportului din Kabul chiar şi după ce trupele NATO se vor retrage din Afganistan în această vară, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, relatează dpa, potrivit Agerpres.


Misiunea NATO "Resolute Support" (RS) condusă de SUA de instruire, consiliere şi sprijinire a forţelor guvernamentale afgane se va încheia odată cu retragerea trupelor alianţei militare în septembrie din ţară.

Turcia, stat membru al NATO, asigură protecţia aeroportului, iar Ankara a declarat joi că este dispusă să-şi păstreze trupele acolo pentru a continua operaţiunea.

Continuarea angajamentului Turciei poate avea loc sub un nou mandat ONU sau în baza unui acord bilateral cu guvernul afgan.

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan, a declarat că Turcia susţine "canale" de comunicare cu talibanii.

Aeroportul din Kabul a reprezentat o dilemă pentru Statele Unite şi alte ţări ale căror forţe părăsesc Afganistanul. Ele sunt îngrijorate în legătură cu modul în care îşi vor evacua personalul, precum diplomaţii, dacă luptele s-ar extinde în oraş.

Erdogan a legat recent prezenţa continuă a trupelor turceşti de "un sprijin diplomatic, logistic şi financiar" din partea Statelor Unite. Cele două state au avut discuţii asupra unui acord.

Turcia ar putea asigura, de asemenea, securitatea misiunilor străine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.