Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un deputat PNL a fost condamnat definitiv la închisoare

decizie justitie

Deputatul PNL Hubert Petru Ştefan Thuma şi fostul şef al Parchetului Sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, au fost condamnaţi de instanţa supremă la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupţie, decizia fiind definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a găsit vinovat pe Thuma de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar pe Betelie, de instigare la această infracţiune, potrivit evz.ro

Pedepsele celor doi au un termen de încercare de doi ani şi şase luni.

Instanţa supremă a respins, prin decizia luată luni, apelurile declarate de DNA, dar şi cele ale lui Mihai Betelie şi Hubert Petru Ştefan Thuma, împotriva hotărârii din 22 noiembrie 2013 pronunţate tot de ICCJ.

Mihai Betelie mai este implicat într-un dosar penal, care a fost desprins din cel de la ICCJ, el fiind acuzat că a efectuat operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sa. O decizie în acest dosar ar putea fi luată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în 23 octombrie.

În 20 martie 2012, Direcţia Naţională Anticorupţie l-a trimis în judecată pe fostul procuror Mihai Betelie, alături de liberalul Hubert Petru Ştefan Thuma, de fostul secretar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti Grigorescu Bogdan-Nicolae şi de avocatul bucureştean Ghoerghe Marin Dobre. Nouă luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa, în condiţiile în care un Hubert Petru Ştefan Thuma a obţinut un mandat de deputat în urma alegerilor de la sfârşitul anului 2012.

Ulterior, în iunie 2013, ICCJ disjunge cauza faţă de Mihai Betelie şi Hubert Petru Ştefan Thuma, în ceea priveşte infracţiunile de instigare şi, respectiv, folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Pentru celelalte infracţiuni de care era acuzat Betelie, dar şi ceilalţi doi inculpaţi din dosar, instanţa supremă a decis formarea unui nou dosar la Curtea de Apel Bucureşti pentru continuarea cercetării judecătoreşti. Astfel, în cazul acestui proces, Betelie este acuzat de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, de şantaj în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, de fals intelectual în condiţiile participaţiei improprii şi în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi de fals în declaraţii.

Astfel, pentru prima infracţiune, fostul şef al Parchetului Sectorului 4 Bucureşti şi deputatul PNL Hubert Petru Ştefan Thuma au fost condamnaţi de Completul de trei judecători de la instanţa supremă, în 22 noiembrie 2013, la şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu a fost definitivă, motiv pentru care cei doi au contestat sentinţa la Completul de cinci judecători de la ICCJ, care a decis să menţină pedeapsa primită în primă instanţă .

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada iulie 2011 - ianuarie 2012, inculpaţii Betelie Mihai, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti şi Grigorescu Bogdan-Nicolae, secretar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, ar fi efectuat prin persoane interpuse activităţi de comerţ şi ar fi participat la administrarea SC Enviroservice SRL Bucureşti în scopul obţinerii unor foloase materiale necuvenite. Atribuţiile de administrare a acestei societăţi comerciale, ai cărei reprezentanţi legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpaţi, au fost împărţite între cei doi inculpaţi care şi-ar fi încălcat interdicţiile privitoare la incompatibilităţi prevăzute în Statutul judecătorilor şi procurorilor şi, respectiv, în Legea administraţiei publice locale. În acest scop, cei doi inculpaţi s-ar fi ocupat în fapt de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achiziţionarea deşeurilor colectate selectiv în vederea reciclării), implicându-se în mod direct în tot ceea ce însemna funcţionarea acesteia: relaţiile cu partenerii de afaceri, selecţia de personal şi plata salariilor, achiziţii de utilaje şi plata acestora, relaţiile cu unităţile bancare, distribuţia mărfurilor, plata chiriei etc.

De asemenea, în perioada septembrie - noiembrie 2011, Betelie i-ar fi solicitat lui Thuma, vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal - Filiala Ilfov, să îl sprijine în demararea şi dezvoltarea activităţii SC Enviroservice SRL (cu punct de lucru în comuna Vidra, judeţul Ilfov), apelând la prerogativele funcţiei sale de conducere a unei filiale locale a partidului politic respectiv.

Astfel, inculpatul Thuma Hubert-Petru-Ştefan ar fi intermediat legăturile dintre inculpatul Betelie Mihai şi primarii unor comune şi oraşe din judeţul Ilfov, membri PNL, şi i-ar fi determinat pe aceştia să facă demersuri pentru bunul mers al afacerii lui Betelie Mihai (de exemplu, identificarea şi facilitarea accesului la spaţii de depozitare, primirea fictivă de utilaje etc.)

În perioada noiembrie - decembrie 2011, în condiţiile în care o societate comercială aflată în relaţii contractuale cu SC Enviroservice SRL a încetat derularea unui contract din cauza existenţei unor nereguli, inculpaţii Betelie Mihai şi Grigorescu Bogdan-Nicolae, profitând de funcţiile publice deţinute, ar fi exercitat presiuni asupra reprezentanţilor acestei firme pentru ca aceştia să încheie un act adiţional prin care firma pe care o reprezentau să continue livrarea de deşeuri reciclabile către SC Enviroservice SA deşi această societate comercială nu îndeplinea toate condiţiile legale în vederea achiziţionării unor astfel de deşeuri.

Potrivit DNA, Mihai Betelie şi Gheorghe Marin Dobre, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, ar fi determinat un notar public să autentifice, la 12 iunie 2008, un contract de vânzare-cumpărare de bunuri viitoare, atestând fapte nereale, în condiţiile în care notarul nu cunoştea acest aspect. În plus, Betelie ar mai fi încheiat şi un contract fictiv de împrumut, pe care l-a menţionat în cuprinsul declaraţiilor de avere depuse în calitate de magistrat în cursul anilor 2008 - 2010.

În 20 decembrie 2012, Mihai Betelie a fost exclus din magistratură de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.