Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încălzirea relațiilor din Peninsula Coreeană continuă - Coreea de Sud nu mai cataloghează Coreea de Nord drept un inamic militar

www.click.ro
coreea de sud coreea de nord

Coreea de Sud nu mai cataloghează Coreea de Nord drept un ”inamic” în ultima ediţie a raportului militar bianual, publicat marţi, în contextul în care în peninsulă are loc, de un an, o remarcabilă destindere, relatează AFP preluată de news.ro.

Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, ceea ce face ca Nordul şi Sudul să rămâne, tehnic, în stare de război.

Statele Unite şi Coreea de Sud au efectuat timp de ani de zile manevre militare de mare amploare, cu obiectivul de a se pregăti în vederea unui eventual atac nord-coreean, iar Phenianul a ameninţat în mai multe rânduri să facă Seulul cenuşă.

Însă relaţiile între Phenian şi Seul s-au îmbunătăţit în mod clar din ianuarie 2017, o destindere marcată de trei întrâlniri între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in - un susţinător aprig al dialogului - şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

În raport - care stabileşte obiectivele Coreei de Sud în domeniul apărării în următorii doi ani - se arată că ”orice forţă exterioară” care ameninţă suveranitatea sau teritoriul sud-coreean este necesar să fie considerată drept un inamic.

În raport, armele de distrugere în masă ale Phenianului sunt prezentate drept o ameninţare, dar acest termen nu este folosit cu privire la provocări militare sau atacuri cibernetice nord-coreene.

În precedentul său raport, Seulul sublinia că Phenianul reprezenta ”ameninţări majore” la adresa securităţii naţionale.

”Regimul nord-coreean şi armata sa rămân un inamic”, atât timp cât vor dura aceste ameninţări, se arăta în ultimul raport din 2018.

Acest nou raport, din 2019, relevă că cele trei summituri intercoreene şi întâlnirea dintre Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump au creat ”un nou mediu în domeniul securităţii în vederea unei denuclearizări complete şi păcii în peninsula coreeană”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.