Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendierile în vederea creării exploatărilor agricole au distrus, în 2017, o suprafaţă împădurită aproape echivalentă cu cea a Italiei

DEFRISARE2

Incendierea pădurilor pentru eliberarea terenurilor în vederea exploatării agricole, de la fluviul Amazon până la bazinul fluviului Congo, au cauzat în anul 2017 pierderea unei suprafeţe împădurite aproape echivalentă cu cea a Italiei, a anunţat miercuri o reţea independentă de monitorizare a pădurilor, citată de agenţia Reuters, informează Agerpres.

Suprafaţa totală a zonelor împădurite care au dispărut anul trecut, majoritatea situate la tropice, a fost estimată la 294.000 de kilometri pătraţi, apropiată de valoarea record înregistrată în 2016, de 297.000 de kilometri pătraţi, conform Global Forest Watch (GFW), aflată în subordinea Institutului Mondial pentru Resurse (World Resources Institute - WRI), cu sediul în Statele Unite.

În 2017, "pădurile tropicale au dispărut într-un ritm echivalent cu 40 de terenuri de fotbal pe minut", a declarat reprezentanta WRI Frances Seymour înaintea unei conferinţe pe tema încetinirii ritmului despăduririlor, eveniment desfăşurat în Oslo în perioada 27-28 iunie, la care participă 500 de experţi.

Vezi și: Ploile torențiale musonice au produs alunecări de teren în Nepal, cauzând moartea a cinci persoane și rănirea altor șase

Brazilia, Republica Democrată Congo, Indonezia, Madagascar şi Malaezia sunt statele care au suferit cele mai mari pierderi în 2017, se arată în studiul efectuat pe baza observaţiilor satelitare. Cercetarea nu ia în calcul, însă, câte procente din aceste pierderi au fost compensate prin împăduriri sau prin creşterea copacilor.

"Arii vaste continuă să fie eliberate pentru soia, carne de vită, ulei de palmier şi alte mărfuri comercializate la nivel mondial. Multe dintre aceste acţiuni de curăţare sunt ilegale", a menţionat Seymour. "Încercăm să stingem un incendiu cu o linguriţă", a descris ea eforturile la nivel internaţional pentru protejarea pădurilor.

Potrivit datelor, Brazilia a pierdut 45.000 de kilometri pătraţi de suprafaţă împădurită, cu 16% mai puţin în comparaţie cu recordul înregistrat în 2016. Incendiile au făcut ravagii în regiunea amazoniană din această ţară, multe dintre ele fiind de declanşate cu scopul de a elibera terenurile pentru agricultură, se arată în studiu.

Numeroase ţări fac eforturi să planteze mai multe păduri pentru a îndeplini obiectivele propuse în cadrul Acordului de la Paris privind clima, semnat în 2015 de 200 de state, care prevăd limitarea creşterii temperaturilor la nivel mondial. Pe măsură ce se dezvoltă, arborii absorb dioxidul de carbon din atmosferă.

Vezi și: Incendiul izbucnit în târgul din Nairobi, Kenya, a provocat moartea a cel puțin 15 persoane și rănirea a peste 70

Suprafaţa împădurită, însă, este doar unul dintre indicatorii stării pădurilor lumii.

Conform Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (OAA / FAO) a Naţiunilor Unite, pierderea pădurilor lumii a încetinit cu doar 33.000 de kilometri pătraţi pe an din 2010-2015, cu pierderi anuale de 76.000 kilometri pătraţi compensate de creşteri anuale de 43.000 de kilometri pătraţi.

FAO susţine că o pădure în care copacii sunt tăiaţi în mod deliberat pentru a planta alţi arbori este în continuare o pădure. GFW înregistrează această defrişare drept o pierdere a suprafeţei împădurite.

Anssi Pekkarinen din cadrul FAO a declarat că metoda utilizată de organizaţia pe care o reprezintă "oferă o imagine mult mai cuprinzătoare asupra pădurilor lumii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.