Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendii de pădure - 2019, un an cu valori medii, dar cu episoade "fără precedent" (programul Copernicus)

Green Report
incendii padure Indonezia

Anul 2019 s-a înscris "în media multianuală" în ceea ce priveşte incendiile de pădure, în pofida unor episoade "fără precedent" înregistrate în anumite regiuni de pe Terra şi a unei mediatizări intense a unora dintre aceste evenimente, aşa cum s-a întâmplat în cazul incendiului din Amazonia, au anunţat joi administratorii serviciului european Copernicus care monitorizează schimbările climatice, informează AFP.

"Datorită unei atenţii mediatice sporite (...), îngrijorările legate de ideea că 'Terra arde' au crescut", însă "activitatea în ceea ce priveşte incendiile de pădure a fost pe plan global la un nivel mediu", au transmis angajaţii serviciului de monitorizare a atmosferei terestre din cadrul programului Copernicus (CAMS) într-un prim bilanţ pe 2019, care a vizat perioada ianuarie-noiembrie.

În general, specialiştii programului Copernicus estimează că 6,365 de megatone de CO2 au fost emise de aceste incendii de pe întregul Glob, depăşind uşor emisiile generate într-un an de Statele Unite (puţin peste 5.100 de megatone). Acea cifră reprezintă o creştere uşoară faţă de 2018 (6.000 de megatone), dar "se înscrie în tendinţa de scădere a emisiilor totale asociate incendiilor de pădure înregistrată după 2003" - anul în care ele depăşeau 8.000 de megatone.

Citește și: Adrian Năstase revine cu atacuri dure pentru Klaus Iohannis: Președintele unor talibani care i se adresează cu formula 'domnule fanfaron'

Incendiile care au devastat o parte a Amazoniei braziliene au generat cele mai mari emisii de după 2010, însă ele au rămas "destul de comparabile cu totalurile pentru luna august înregistrate după anul 2003", anul ce a marcat debutul datelor transmise de CAMS, au explicat administratorii acestui program.

În schimb, intensitatea incendiilor a fost "fără precedent în termeni de localizare, scală şi durată" în Siberia şi în jurul Cercului Arctic, provocând în luna iunie "un nor de fum şi de funingine mai mare decât Uniunea Europeană". În iulie, acele incendii s-au extins, mai ales în Alaska şi Groenlanda. Fenomenul a fost "principal cauzat de condiţii meteorologice neobişnuit de calde şi de secetoase", totalul emisiilor ajungând în acele zone la 182 de megatone începând din luna iunie.

În Indonezia, unde astfel de incendii sunt curente, acestea "au depăşit cu mult în acest an media înregistrată în perioada 2013-2018" şi au eliberat în atmosferă peste 708 de megatone de CO2.

În Australia, afectată în prezent odată cu revenirea verii australe, incendiile din 2019 "sunt neobişnuite ca număr şi intensitate", dar, în total, "până la sfârşitul lunii noiembrie, activitatea era relativ slabă în comparaţie cu sezonul de toamnă din anii precedenţi", au explicat specialiştii de la Copernicus.

Anumite regiuni ale lumii, în special Europa şi Africa subsahariană - care au fost în luna august o sursă majoră de îngrijorare pe reţelele de socializare din acest punct de vedere - au înregistrat la rândul lor "mai puţine incendii" decât în anii precedenţi.

Alcătuind acest prim bilanţ mondial, coordonatorul ştiinţific de la CAMS, Mark Parrington, a afirmat că "deşi activitatea în privinţa incendiilor de pădure a fost pe plan global mai degrabă în jurul valorilor medii, au existat mai multe cazuri de activitate neobişnuit de intensă, inclusiv în anumite regiuni afectate de incendii sezoniere, cu consecinţe devastatoare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.