Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendii de pădure într-unul dintre cele mai importante parcuri naționale ale Greciei: Guvernul evocă 'o luptă dificilă' pentru a salva ecosistemul

Reuters - Agerpres
incendii padure Cernobil

Pentru a cincea zi consecutiv, pompierii se luptau luni cu un incendiu de pădure violent în departamentul Evros, din nord-estul Greciei, unde se află Parcul Naţional Dadia, informează AFP.

"Este o luptă dificilă, o luptă pentru a asigura supravieţuirea acestui ecosistem excepţional" din Dadia, unul dintre cele mai importante parcuri naţionale ale ţării, a declarat luni ministrul mediului şi protecţiei civile Christos Stylianidis, care s-a deplasat la faţa locului în weekend pentru a coordona lupta împotriva incendiului, potrivit Agerpres.

Protejat de reţeaua europeană Natura 2000 şi cunoscut pentru colonia sa de vulturi şi pentru bogăţia florei şi faunei sale, Parcul Naţional Dadia găzduieşte trei din cele patru specii de vulturi europeni, inclusiv vulturul negru, specia emblematică a regiunii, au declarat experţii.

Luni, 320 de pompieri, două bombardiere cu apă şi patru elicoptere îşi continuau eforturile de a limita incendiul din pădurea din Dadia, care a izbucnit joia trecută şi a dus la evacuarea unor sate ca măsură de precauţie şi la transferul locuitorilor în hoteluri.

"După această luptă dificilă, experţii trebuie să examineze problemele cauzate de incendiu" şi, în special, "să se gândească la rezistenţa ecosistemului pe viitor", a subliniat ministrul într-un comunicat.

Lovită de temperaturi foarte ridicate, care ar urma să atingă luni 40 de grade Celsius în unele zone, potrivit prognozelor meteorologice, Grecia se luptă, de asemenea, cu alte două incendii majore care au izbucnit în weekend: unul pe insula Lesbos, în nord-estul Mării Egee, şi altul la Krestena, în sudul Peloponezului. În aceste două regiuni, rezidenţii şi turiştii au fost, de asemenea, evacuaţi ca măsură de precauţie.

Protecţia Civilă a avertizat că riscul de incendii de pădure a rămas "extrem de ridicat" luni din cauza valului de căldură şi a vântului puternic.

Grecia a fost afectată în fiecare vară de incendii de pădure violente. Vara trecută, ţara s-a confruntat cu temperaturi caniculare şi incendii de pădure violente, care au devastat 103.000 de hectare şi au ucis trei persoane - insula Evia, din apropiere de Atena, fiind deosebit de afectată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.