Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendiile de vegetaţie au afectat în luna martie suprafeţe mai mari decât în tot anul 2021

www.adevarul.ro
incendiu vegetație

Incendiile de vegetaţie scăpate de sub control la care au intervenit pompierii de la începutul lunii martie au afectat suprafeţe agricole mai mari decât în tot anul 2021, una dintre cauze fiind seceta din această perioadă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, Ruxandra Klein, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în perioada 1 - 27 martie 2022 au fost înregistrate 80 de intervenţii ale pompierilor la arderi necontrolate, care au afectat 300 de hectare de terenuri agricole şi păşuni. În tot anul 2021, a fost afectată o suprafaţă mai mică, respectiv 226 de hectare, însă au fost mai multe intervenţii la incendii de vegetaţie - 226.

"Explicaţia are legătură în primul rând cu condiţiile climatice, în această perioadă fiind înregistrată secetă în vestul ţării, ceea ce a favorizat extinderea incendiilor de vegetaţie", a declarat Ruxandra Klein.

Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Arad, Stelian Alin Triponescu, a precizat că de la începutul lunii martie ISU a raportat arderi ilegale pe terenuri ale mai multor fermieri care riscă să îşi piardă subvenţiile. El a spus că zece fermieri, în special din zona de deal, vor fi verificaţi în următoarele zile, iar dacă nu pot dovedi că incendierile nu au fost provocate de ei, nu vor mai primi subvenţia pe suprafaţa lucrată în acest an, bani oferiţi de Uniunea Europeană.

Şeful APIA Arad a amintit că acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale este condiţionată de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor sau bunăstarea animalelor.

"Fermierii care constată că au fost arse suprafeţe de teren pe care le deţin trebuie să anunţe Poliţia, pentru a nu fi sancţionaţi, iar ulterior vor prezenta la APIA o copie a sesizării depuse", a spus Triponescu.

APIA a încheiat un protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind monitorizarea arderilor de mirişti şi de resturi vegetale.

Ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, a declarat, vineri, că proprietarii de suprafeţe agricole care apelează la metoda incendierii pentru a-şi curăţa terenurile vor pierde subvenţiile agricole, iar sancţiunile acordate vor fi înăsprite. El a precizat că a avut ocazia să observe din avion fenomenul incendierii terenurilor agricole, ceea ce l-a determinat să discute cu ministrul Mediului despre un plan de acţiune pentru combaterea acestui fenomen.

"Cei care se va dovedi că şi-au incendiat miriştile în mod intenţionat îşi vor pierde subvenţia pentru anul de cerere respectiv, iar acum lucrez împreună cu domnul ministru Tanczos Barna la modificarea legislaţiei, în sensul înăspririi sancţiunilor care se acordă, pentru că până acum era de ajuns să dea o declaraţie fermierul că a găsit suprafaţa de teren pe care o declară la APIA incendiată şi să facă dovada că a depus o plângere către organele de poliţie în acest sens, pentru a fi identificat făptuitorul. Cred că, dacă ai în proprietate o suprafaţă de teren pe care vrei să o lucrezi şi vrei să beneficiezi de fonduri europene, trebuie să şi păzeşti această suprafaţă de teren şi daţi-mi voie să nu cred că există situaţia în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafaţa de teren a altei persoane", a declarat ministrul Agriculturii.

Ministrul Chesnoiu i-a avertizat pe agricultorii care îşi incendiază terenurile că distrug elementele nutritive din sol şi pun în pericol viitoarele culturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.