Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendiile de vegetaţie din Spania din acest an au mistuit aproape 64.000 de hectare de terenuri

ITV
incendiu de vegetatie

O primăvară secetoasă şi o vară cu temperaturi ridicate au favorizat, în primele şapte luni ale acestui an, mistuirea a 63.700 de hectare de terenuri din zone rurale din Spania în urma incendiilor de vegetaţie, cifră ce se apropie de niveluri-record, conform datelor publicate marţi de Ministerul Agriculturii, Pescuitului şi Mediului din această ţară, citate de agenţia Xinhua şi Agerpres.

Suprafaţa afectată este cu 18% mai mare decât media înregistrată în aceeaşi perioadă în anii trecuţi, fiind a doua cea mai gravă din ultimii cinci ani şi a treia din ultimul deceniu. Doar în 2009 şi 2012 a fost depăşită această cifră care însumează numărul de hectare care au fost afectate de flăcări. 

Din cauza temperaturilor ridicate înregistrate în Spania în această perioadă, aproape întreaga ţară se află în prezent sub nivel de alertă "ridicat" sau "extrem" de producere a incendiilor de vegetaţie. Singurele zone în care nivelul de alertă este scăzut sunt cele din nord şi din insulele Menorca, Fuerteventura şi Lanzarote. 

Două dintre cele mai ample incendii produse în 2017 au provocat distrugerea a peste 8.000 de hectare de păduri din Parcul Naţional Donana şi din apropierea acestuia, în sud-vestul Spaniei. De asemenea, Sierra Calderona din apropiere de Valencia a suferit pagube serioase în urma incendiului care se pare că ar fi fost provocat de un fulger, menţionează sursa citată. 

În ultimele trei săptămâni din luna iulie alte 6.600 de hectare au fost distruse de trei incendii de vegetaţie.

Aproape o cincime dintre incendiile de vegetaţie produse între 2011 şi 2015 au fost declanşate intenţionat, fie de piromani, fie de persoane care au dat foc vegetaţiei înalte pentru a extinde terenurile păşunabile sau din simplă răzbunare, conform calculelor autorităţilor din regiunea Galicia. 

Eroarea umană stă în spatele declanşării majorităţii incendiilor de vegetaţie - evenimente precum ţigări aruncate la întâmplare, grătare care nu au fost stinse corespunzător sau care au scăpat de sub control, neglijenţă în operarea echipamentelor tehnice, defecţiuni electrice şi arderea resturilor - mai arată Xinhua.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.