Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încep execuțiile în Iran: Un prim protestatar a fost deja spânzurat și alte 80 de persoane riscă aceeasi pedeapsă

iranintl.com
Mohsen Shekari

Iranul a executat joi primul protestatar reținut, care a fost condamnat pentru că a rănit cu un cuțit un agent de securitate și a închis o stradă din capitala Teheran, informează iranintl.com.

Zeci de protestatari reținuți sunt acuzați sau au fost condamnați pentru acuzații care prevăd pedeapsa cu moartea conform legilor islamice iraniene.

Protestele la nivel național care au izbucnit după moartea iraniencei kurde Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, la 16 septembrie, reprezintă una dintre cele mai mari provocări la adresa Republicii Islamice de la înființarea acesteia în 1979.

Agenția de știri Tasnim, afiliată Gardienilor Revoluției, a identificat persoana executată ca fiind Mohsen Shekari, dar nu a oferit mai multe detalii. Acțiunile specifice pe care Tasnim le-a menționat ca motive pentru condamnarea la moarte a lui Shekari nu pot fi verificate în mod independent.

Până în prezent, aproximativ 500 de civili au fost uciși de forțele de securitate și cel puțin 18.000 au fost arestați. În timp ce mulți dintre ei au fost eliberați între timp, aproximativ 1.500 sunt acuzați de fapte penale.

Luni, Gardienii Revoluției au lăudat sistemul judiciar dur pentru poziția sa dură și l-au încurajat să emită sentințe rapide și decisive pentru inculpații acuzați de "corupție pe pământ" sau Moharebeh, un termen islamic-arabic care înseamnă "luptă împotriva lui Dumnezeu". Ambele concepte sunt termeni vagi din punct de vedere juridic, lăsând judecătorii clerici să condamne la moarte oameni fără un proces real, adesea fără avocați ai apărării și în spatele ușilor închise. Inculpații nu au posibilitatea de a contesta probele statului sau de a prezenta martori.

Purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar, Masoud Setayeshi, a anunțat marți că cinci persoane acuzate de uciderea unui membru al miliției Basij, Rouhollah Ajamian, au fost condamnate la moarte, într-un verdict pe care îl pot contesta.

O înregistrare audio secretă a Gardienilor Revoluției, publicată săptămâna trecută de un grup hactivist, a dezvăluit că până la 80 de deținuți riscă să fie condamnați la moarte.

Amnesty International a declarat că autoritățile iraniene cer pedeapsa cu moartea pentru cel puțin 21 de persoane în ceea ce a numit "procese false menite să îi intimideze pe cei care participă la revolta populară care a zguduit Iranul".

"Autoritățile iraniene trebuie să anuleze imediat toate sentințele de condamnare la moarte, să se abțină de la a solicita impunerea pedepsei cu moartea și să renunțe la toate acuzațiile împotriva celor arestați în legătură cu participarea lor pașnică la proteste", a declarat organizația.

Republica Islamică, care nu permite niciodată protestele disidenților, a respins pe deplin legitimitatea actualei mișcări populare. În schimb, oficialii săi au acuzat Statele Unite și aliații săi că au fomentat tulburările. Recent, comandantul Gardienilor Revoluției de la Teheran a declarat că SUA a cheltuit 55.000 de miliarde de dolari împotriva Republicii Islamice, fără să țină cont de faptul că suma reprezintă de două ori PIB-ul anual al SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.