Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Negocierile pentru viitorul Guvern încep cu o discuție restrânsă la Palatul Victoria

Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu Nicolae Ciucă

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, se află miercuri la Palatul Victoria, unde va discuta cu premierul Nicolae Ciucă și vicepremierul Kelemen Hunor despre schimbările din Guvern după rotația premierilor, spun surse politice.

Este prima întâlnire între liderii PSD, PNL și UDMR după ce partidele au stabilit cu o zi în urmă mandatul pentru negocieri.

Comasarea unor ministere, în vederea reducerii numărului acestora, este o variantă de lucru pentru toate partidele din coaliție, inclusiv pentru UDMR, spun sursele citate.

UDMR

PSD și PNL consideră că potrivit ponderii din Parlament, UDMR-ului i-ar reveni două portofolii în Guvern, față de cele 3 pe care le are în prezent.

De principiu, UDMR nu va ieși de la guvernare dacă pierde un minister, iar PSD și PNL nu doresc ca maghiarii să părăsească Guvernul.

Liberalii ar dori transformarea Ministerului Sportului (UDMR) într-o agenție în subordinea Ministerului Familiei (PSD), sau comasarea Ministerului Familiei cu Ministerul Muncii.

O altă variantă este ca Antreprenoriatul să fie asimilat de Economie.

Transporturile

PSD vrea să păstreze Transporturile și ar putea ceda Agricultura, însă secretarul general al partidului, Paul Stănescu, se opune pentru că ar vrea să-și impună un om în fruntea ministerului.

O altă variantă este ca PNL să primească Mediul de la UDMR, dar maghiarii nu sunt de acord cu această schimbare.

Prima variantă pentru Finanțe este Sebastian Burduja (PNL), spun surse din partid.

O ședință lărgită de coaliție, cu vicepreședinții mandați pentru negocieri, se va desfășura joi.

Demisia

Premierul își va depune mandatul în jurul datei de 26 mai. Atunci PNL se va reuni în ședință de Birou Politic Național pentru a valida propunerile de miniștri.

„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în Guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor Publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, potrivit protocolului din coaliție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.