Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începând cu noul an, mii de pensionari români vor suferi pierderi financiare substanțiale

e-juridic.manager.ro
pensie-pensii-pensionar

Noul an aduce o creștere de 13,8% pentru majoritatea pensionarilor români, dar, așa cum se întâmplă în mod obișnuit, există excepții în aplicarea măsurilor legislative, iar unii se vor confrunta cu pierderi de până la 3.000 de lei începând cu luna aceasta.

Dezbaterea privind indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024 a început încă din septembrie anul trecut. La acea vreme, când pensia medie în rândul magistraților se situa în jurul sumei de 21.000 de lei lunar, premierul Marcel Ciolacu a insistat asupra necesității de a oferi același privilegiu de creștere de 13,8% și beneficiarilor de pensii de serviciu, pentru a evita discriminarea. Cu toate acestea, pare că s-a găsit o soluție pentru a împiedica această situație.

În octombrie 2023, ultima pentru care datele au fost făcute publice, pensia medie pentru aproximativ 5000 de foști judecători și procurori a fost de 21.980 de lei. Este important de menționat că există și beneficiari privilegiați cu pensii ce depășesc 40.000 de lei lunar. Cota medie suportată din bugetul de stat a fost de 19.778 de lei. În baza acestor date, o creștere de 13,8% la pensiile magistraților ar fi însemnat aproximativ 3033 de lei în plus, însă, conform deciziei Guvernului, acești bani nu vor mai fi acordați.

Așa cum era de așteptat, nemulțumirile magistraților nu au întârziat să apară, iar aceștia au acuzat că vorbim de discriminare, motiv pentru care, sunt șanse foarte mari ca în viitor apropiat cazul să ajungă în fața Curții Constituționale a României. Acolo, alți judecători, dintre care unii sunt deja beneficiari de pensii speciale, trebuie să decidă legalitatea hotărârii Guvernului.

În timp ce magistrații pierd aproximativ 3.000 de lei din pensie în ianuarie 2024, prin absența majorării, cei mai mulți pensionari din români vor câștiga sume infime. Este suficient să ai în vedere că 1,1 milioane de pensionari primesc 1.125 de lei pe lună, pensia minimă aflată în plată în țara noastră. Pentru ei, cei 13,8% în plus se vor reflecta în 180 de lei pe lună, bani care sunt șanse infime să le schimbe radical calitatea vieții. Poți avea în vedere și faptul că pensia medie în țara noastră este de 1.970 de lei, deși foarte mulți au semnificativ mai puțin decât atât și nici ei nu se vor lăfăi subit datorită indexării cu rata inflației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.