Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe bătălia în Justiție: nume controversate din epoca L. C. Kovesi sau Macovei vor să preia DNA, DIICOT sau Pachetul General

Radu Pop
justitie ceas prescriptie

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a definitivat lista procurorilor care urmează să susțină interviurile pentru ocuparea posturilor vacante de conducere la nivelul celor mai importante secții din Parchetul General, DIICOT şi DNA.

Printre candidaţii selectaţi se regăsesc nume grele ale epocii Băsescu-Macovei-Kovesi, informează Jurnalul, care a făcut o analiză a personajelor interesate să preia frâiele instituțiilor de forță.

Este vorba despre procurori care i-au trimis după gratii pe Liviu Dragnea, care au întocmit dosarul „Ponta-Tony Blair” sau care l-au scăpat de urmărirea penală pe ex-liderul USR, Dan Barna. Însă candidează şi rivala lui Kovesi, celebra procuroare SIIJ Mihaela Moraru Iorga. Pentru DIICOT, o candidatură importantă este cea a Oanei Schmidt-Hăineală, care vizează şefia Secţiei de Combatere a Traficului de Droguri.

Primul dintre candidaţi este procurorul Adrian George Matei, care activează în structura centrală a DNA. Acest procuror este anchetatorul care a instrumentat controversatul dosar al angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, dosar care l-a scos, practic, din viaţa politică pe fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, condamnat, în 27 mai 2019, definitiv, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru… instigare la abuz în serviciu. Acelaşi procuror Adrian George Matei este cel care l-a pus sub acuzare pe fostul patron al Astra Asigurări, magnatul Dan Adamescu, decedat în condiţii suspecte în spatele gratiilor.

Adrian George Matei este, însă, procurorul care i-a clasat fostului preşedinte al USR, Dan Barna, unul dintre dosarele instrumentate de DNA, la sesizarea DLAF, privind fraudele cu fonduri europene.

Al doilea pretendent cu şanse să preia conducerea Secţiei pentru Combaterea Corupţiei din DNA este Gheorghe Emil Moţa, cunoscut drept una dintre fostele „unelte” ale Laurei Codruţa Kovesi. Moţa este procurorul care a deschis incredibilul dosar penal pe numele fostului prim-ministru Victor Ponta şi al ex-deputatului PSD Sebastian Ghiţă pentru că l-au adus în România, într-o vizită oficială, pe fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair. După ce scandalul a ajuns cât „casa”, Moţa a clasat dosarul. Tot el l-a mai trimis în judecată pe Sebastian Ghiţă în al doilea dosar penal, referitor la contractele cu statul ale Asesoft.

Altă funcție este cea de procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din DNA. Iar pentru această poziţie lupta se dă între doi procurori. Este vorba despre Ionuţ Ardeleanu şi despre Horațiu Ovidiu Baias.

Selecţia finală va avea loc între 6 şi 17 noiembrie, când, dintre participanți, Ministerul Justiţiei va propune nominal persoanele agreate, propunerea urmând a fi avizată, formal, de CSM, după care numirile în funcţie să fie făcute prin decret al lui Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.