Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe cea mai grea lună pentru băncile centrale: vine scadența pandemiei

Forbes
bank banca

Băncile centrale au contribuit la salvarea economiei mondiale din recesiunea cauzată de pandemie. Acum, ele se confruntă cu partea dificilă: ghidarea recuperării pe fondul unei diferenţe de opinie cu investitorii, scrie Bloomberg.

Citește și: Guvernul strânge şurubul: Se anunţă noi restricţii la nivel naţional, după prelungirea stării de alertă (surse)

Speranţele că vaccinurile contra COVID-19 şi stimulentele guvernamentale masive deschid calea de evadare din cea mai gravă criză de sănătate din ultimul secol au făcut ca randamentele obligaţiunilor să crească şi să ducă pariurile pe accelerarea inflaţiei în SUA la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, informează Mediafax.

Acest lucru schimbă terenul pe care stau cei care iau decizii de politică monetară, aceştia promiţând să menţină costurile de finanţare ale statelor jos şi banii ieftini până când expansiunea se va putea autoîntreţine. În următoarele două săptămâni, Rezerva Federală a SUA şi Banca Centrală Europeană, precum şi colegele lor din Japonia, Marea Britanie şi Canada vor reitera cu siguranţă aceste promisiuni, dornice să evite greşelile din ultima criză, când au retras sprijinul prea devreme. Riscul pare acum să încline în cealaltă direcţie.

În timp ce factorii de decizie politică salută o creştere modestă a randamentelor obligaţiunilor ca semnal de încredere în perspectivele economice, mai ales în cele ale SUA, ei îşi fac griji că un salt necontrolat ar sufoca revenirea. Şefii băncilor centrale spun că orice reapariţie a inflaţiei se va baza pe o corecţie temporară a căderii de anul trecut şi că şomajul ridicat va continua să restrângă presiunea preţurilor. Consiliul de politică monetară al Băncii Canadei se va reuni pe 10 martie. A doua zi, preşedinta BCE Christine Lagarde îşi va aduna generalii. Urmează, pe 16-17 martie, şedinţa Fed. Şefii Băncii Angliei se vor întâlni pe 18 martie. Băncii Japoniei îi vine rândul pe18-19 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.