Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe instalarea reactoarelor modulare mici în România. Prima centrală VOYGR SMR va fi la Doicești

smr

Compania nucleară de stat Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de înțelegere cu parteneri locali și internaționali pentru un proiect de instalare a unor reactoare modulare mici (SMR) în România și în regiune.

Acordul prevede instalarea centralelor VOYGR SMR ale NuScale la fosta centrală pe cărbune din Doicești, în România, ca și în alte părți din Europa Centrală și de Est. Tehnologia VOYGR a fost dezvoltată de NuScale Power, cu sediul în Statele Unite, unul dintre partenerii care au semnat Memorandumul, relateaza Balkan Energy citat de Rador.

Tehnologia SMR pentru proiect a fost dezvoltată de NuScale Power, cu sediul în SUA

Ceilalți semnatari sunt companiile românești E-Infra și Nova Power and Gas, Fluor Enterprises din SUA și Samsung C&T Corp. din Coreea de Sud, potrivit unui comunicat de presă al Nuclearelectrica.

SUA intenționează să faciliteze o finanțare de până la 275 milioane USD pentru reactorul modular (SMR) pe care NuScale intenționează să-l instaleze în România, potrivit unui comunicat prezentat la recentul Summit al liderilor G7 de la Hiroshima, Japonia.

SMR este o tehnologie emergentă, aplicată mai ales în proiecte-pilot, dar progresele recente, combinate cu impactul crizei energetice, au întărit sprijinul politic pentru o revigorare a energiei nucleare în Europa.

România ar putea deveni prima țară care instalează SMR

La începutul acestui an, guvernul a declarat că România este pe cale să devină prima țară care instalează un SMR, descriind reactorul drept „cea mai nouă, mai sigură și mai curată tehnologie nucleară”.

În urma semnării Memorandumului, la București, CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a descris proiectul drept „un efort de cooperare internațională fără precedent, dedicat în întregime satisfacerii nevoii de energie și decarbonizării”. Potrivit acestuia, proiectul va asigura securitatea energetică, dezvoltarea locală și regională, repunerea în funcțiune a fostelor centrale pe cărbune și multiple beneficii economice și sociale.

Proiectul va repune în funcțiune fosta centrală pe cărbune de la Doiceşti, ca o instalaţie fără carbon

Expertiza combinată a Nuclearelectrica și a partenerilor săi va ajuta la instalarea centralei SMR a NuScale în domeniile de planificare a proiectelor, licențiere, autorizare, inginerie, achiziții, construcție, exploatare, întreținere, dezafectare, finanțare și valorificare a resurselor locale, se adaugă în comunicatul de presă.

CEO-ul E-Infra, Teofil Mureșan, a declarat că proiectul de la Doicești va restaura fosta centrală pe cărbune ca o instalație modernă fără carbon.

„Când va fi finalizată, centrala de la Doicești va putea produce până la 462 MW. Prin acest proiect, România va deveni lider în progresul obiectivelor extrem de importante de securitate energetică și decarbonizare ale Europei”, a declarat Jim Breuer, șef al soluțiilor energetice la NuScale Power.

CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a mai susținut că „energia nucleară este o sursă de energie sigură, accesibilă și curată, disponibilă 24/7 […] care contribuie la decarbonizarea economiilor în întreaga lume de mai bine de jumătate de deceniu”.

Guvernul României a semnat recent un acord cu Nuclearelectrica pentru a acorda sprijin financiar pentru construcția unităților 3 și 4 la Centrala nucleară Cernavodă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.