Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe NEBUNIA în Parlament: votul din Senat dă semnalul pentru moțiunea de cenzură

senat plen

Sesiunea parlamentară începe luni, într-o situație instabilă la conducerea Senatului, pentru care trebuie ales un președinte, în urma deciziei CCR privindu-l pe Teodor Meleșcanu, dar și o moțiune de cenzură caee va fi citită chiar în prima zi a sesiunii.

Citește și: SONDAJ CURS – PNL s-a desprins, PSD în ușoară creștere, iar USR nu pare să își revină după prezidențiale

„În temeiul prevederilor articolului 66 alineatele (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale articolului 83 din Regulamentul Senatului, republicat, se convoacă Senatul României în prima sesiune ordinară a anului 2020, în ziua de luni, 3 februarie 2020”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Senatorii vor începe activitatea în sesiune ordinară, luni, 3 februarie, începând cu ora 13:00, când urmează să aibă loc primul Birou Permanent din sesiune, potrivit site-ului celor două Camere.

Ulterior, se vor întruni și grupurile parlamentare, care vor începe lucrările în plen, de la ora 16.00.

Moțiunea de cenzură, pe masa parlamentarilor

Prima zi a sesiunii parlamentare începe cu moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Orban, care va fi citită în plenul reunit al celor două foruri, de la ora. 14.00. Tot luni va fi stabilit și calendarul moțiunii, în vederea stabilirii datei pentru dezbatere și vot.

Motivul moțiunii de cenzură este asumarea răspunderii Executivului pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

PSD și UDMR acuză Executivul, în textul moțiunii de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL- privatizarea democrației românești", de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

Textul moțiunii de cenzură inițiată de PSD și UDMR face apel la respectarea principiilor democratice și critică decizia Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Șefia Senatului

O situație instabilă există și la nivelul conducerii Senatului, după ce CCR a admis sesizarea de neconstituționalitate a alegerii lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte.

Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Titus Corlățean este propunerea Comitetului Executiv pentru președinția interimară a Senatului, dar decizia aparține grupului social-democrat de la Senat. Președintele interimar al PSD a adăugat că Teodor Meleșcanu și-a exprimat dorința de a demisiona de la Senat.

Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie 2019, la propunerea PSD, președinte al Senatului. Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE.

Liberalii o susțin pe Alina Gorghiu pentru această funcție.

Proiecte care vor fi dezbătute în această sesiune

Proiectul senatorului Șerban Nicolae care prevede obligația comercializării în România doar a telefoanelor mobile care au instalată aplicația STS pentru apelurile și mesajele de urgență ar putea fi adoptat tacit de Senat. Termenul de adoptare s-a împlinit la data de 26 decembrie 2019.

Inițiatorul susține că proiectul își propune să introducă măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea localizării apelurilor și mesajelor de urgență, precum și pentru protejarea accesului la Serviciul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU).

Actul normativ se află în procedură de urgență.

Proiectul prin care Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în României se află la Camera Deputaților, prim for sesizat.

Conform propunerii, limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc. Inițiativa mai prevede că statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

PSD și-a stabilit ca prioritate în această sesiune parlamentară dezbaterea și adoptarea proiectului de lege prin care vaccinarea să devină obligatorie. Social-democrații motivează urgența făcând referire la „pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale".

Amânată de ani de zile, în 2017 legea vaccinării a prins contur și a ajuns până pe masa deputaților, după ce a fost adoptată de Senat, dar a fost contestată de părinții care nu doresc să fie obligați să își imunizeze copiii. Mai mult, proiectul legii aduce și amenzi celor care nu se informează cu privire la beneficiile imunizării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.