Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe PRĂPĂDUL în Spania: 241 de noi decese în ultimele 24 de ore

Comunidad de Madrid/AFP via Getty Images
coronavirus spania

Confruntat cu o explozie a numărului de cazuri de COVID-19 în regiunea capitalei Madrid, guvernul central spaniol a decretat vineri starea de alertă în acest oraş şi în mai multe localităţi limitrofe pentru a putea aplica lockdown-ul parţial pe care justiţia îl anulase în ziua precedentă în urma unei plângeri a guvernului regional, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Această stare de alertă, care echivalează cu starea de urgenţă sanitară, a intrat în vigoare vineri cu efect imediat pentru o durată de 15 zile, a precizat ministrul spaniol al sănătăţii, Salvador Illa, scrie agerpres.ro.

Citește și: Raed Arafat, mesaj de ultimă oră prin RO-ALERT! ‘Respectați măsurile sanitare pentru a nu vă pune viața în pericol’

''Trebuie să luăm măsuri pentru a proteja sănătatea madrilenilor'' şi a evita ca o explozie a cazurilor de coronavirus să cuprindă restul ţării, a explicat oficialul spaniol.

Forţele de poliţie şi ale Gărzii Civile vor fi desfăşurate pe marile axe rutiere pentru a controla intrările şi ieşirile din capitală.

Citește și: Mâine va fi protest în Capitală: ‘Falimentul bate la ușă! Frica va aduce foamete!’

Decizia guvernului condus de socialistul Pedro Sanchez a fost luată în pofida opoziţiei îndârjite a guvernului regional de la Madrid, condus de opoziţia conservatoare.

După ce guvernul lui Sanchez a decis vinerea trecută interdicţia de intrare şi de ieşire din respectivele localităţi, guvernul regional condus de Isabel Díaz Ayuso s-a adresat justiţiei şi a obţinut joi anularea măsurii, invocând principiul conform căruia, în virtutea statutului lor de comunităţi autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate şi prevenire a răspândirii bolilor. Prin urmare, soluţia găsită acum de premierul Sanchez pentru a impune totuşi aceste restricţii a fost decretarea stării de alertă.

Citește și: Informația momentului! Un nou tratament folosit împotriva Covid-19, în spitalele din România! Face minuni pentru pacienții cu forme severe

Guvernul a fost nevoit să acţioneze, întrucât ''preşedinta comunităţii autonome a Madridului a decis să nu facă nimic'', a spus vineri ministrul Salvador Illa despre Isabel Diaz Ayuso, care a încercat în zadar să convingă guvernul central să nu decreteze starea de alertă.

Dar poliţia nu va putea să aplice amenzi contravenienţilor fără o decizie a justiţiei, cum prevede verdictul emis joi de Tribunalul Superior de Justiţie din Madrid (TSJM) în urma plângerii formulate de guvernul regional.

Citește și: Raed Arafat, mesaj de ultimă oră prin RO-ALERT! ‘Respectați măsurile sanitare pentru a nu vă pune viața în pericol’

Noile restricţii nu prevăd o izolare strictă, cum a fost în primăvară, dar libertatea de mişcare este considerabil diminuată, întrucât locuitorii Madridului şi din celelalte oraşe vizate nu pot părăsi aceste localităţi decât în câteva situaţii precise, cum ar fi mersul la serviciu, la medic, la şcoală sau pentru a răspunde unei convocări legale.

Potrivit Ministerului spaniol al Sănătăţii, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat în Spania 241 de decese asociate noului coronavirus, aproape dublu faţă de cele 126 de decese consemnate joi, şi 12.788 de infectări, 37,6% dintre acestea din urmă fiind în regiunea Madrid.

Citește și: Mâine va fi protest în Capitală: ‘Falimentul bate la ușă! Frica va aduce foamete!’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.