Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe rusificarea rapidă a estului Ucrainei: Decretul semnat de Vladimir Putin, după ce ucrainenii și-au ales un alt președinte

Alexei Nikolsky/Tass
vladimir putin

Locuitorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai uşor cetăţenie rusă în virtutea unui decret semnat miercuri de Vladimir Putin, la câteva zile după alegerea noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Potrivit acestui decret publicat pe site-ul Kremlinului, o procedură simplificată le va permite locuitorilor din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde un război între separatişti pro-ruşi şi forţele ucrainene s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani, să primească un paşaport rus, informează agerpres.ro.

Citește și: Andrei Caramitru lansează un ultim avertisment: ‘Ne răzbunăm!’

Numai locuitorii din "anumite părţi" ale celor două regiuni ucrainene sunt vizaţi de decret, dar nu sunt furnizate mai multe detalii.

Nu există totuşi nicio îndoială că măsura le priveşte pe persoanele care trăiesc în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk, regiuni rebele proruse care nu se află sub controlul Ucrainei.

Citește și: Ieșire-fulger a lui Rareș Bogdan: ‘Lăsați-vă de manipulări’

Decretul precizează în special că autorităţile ruse nu ar trebui "să aibă nevoie de mai mult de trei luni" pentru a studia cererile depuse.

Măsura "umanitară" vizează "protejarea drepturilor şi libertăţilor persoanei şi cetăţeanului şi este ghidată de principiile general acceptate de normele şi de dreptul internaţional", potrivit textului decretului.

Citește și: Atenție! Cine l-a trădat pe Traian Băsescu – PMP-istul care a votat pentru modificarea Codurilor Penale

După venirea la putere a liderilor pro-occidentali în Ucraina în primăvara lui 2014, în estul ţării a izbucnit un război între forţele de la Kiev şi separatiştii proruşi, susţinuţi militar de Rusia, potrivit Ucrainei şi statelor occidentale.

Vladimir Putin a semnat acest decret la câteva zile după alegerea în Ucraina a lui Volodimir Zelenski, care a promis să "relanseze" procesul de pace în estul ţării.

Citește și: Andrei Caramitru lansează un ultim avertisment: ‘Ne răzbunăm!’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.