Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe un nou război? Conflictul dintre Kirghizstan și Tadjikistan escaladează. Militarii folosesc armament greu

blacknews.ro
Kârgâzstan Tadjikistan

Conflictul de la granița dintre Kirghizstan și Tadjikistan escaladează și s-ar putea transforma într-un război în toată regulă deoarece părțile au început să utilizeze armamentul greu, potrivit Reuters.

Vineri, autoritățile din Kirghizstan și Tadjikistan s-au acuzat reciproc de utilizarea armamentului greu, precum tancuri și mortiere. Este vorbă escaladarea conflictului de frontieră care a provocat moartea a cel puțin trei persoane și rănirea a 27 de persoane de la izbucnirea luptelor, în urmă cu două zile.

Serviciul poliției de frontieră din Kirghizstan a anunțat că forțele tadjice au deschis din nou focul asupra mai multor avanposturi ale sale vineri dimineața, iar ciocnirile au avut loc pe toată lungimea frontierei. Forțele tadjice sunt acuzate că folosesc tancuri, vehicule blindate de transport de trupe și mortiere.

La rândul său, Tadjikistanul a acuzat forțele din Kirghizstan că au bombardat unul dintre avanposturile sale și șapte sate cu „armament greu". Un civil a fost ucis și trei sunt răniți, au declarat autoritățile din orașul tadjik Isfara. Kirghizstan a raportat 11 răniți în cursul nopții.

Miniștrii de externe din Kirghizstan și Tadjikistan au discutat această chestiune, a declarat guvernul de la Bișkek, dar serviciul de pază a frontierei a anunțat că două acorduri de încetare a focului au eșuat deja.

Guvernatorii provinciilor din preajma frontierei urmau să se întâlnească la un punct vamal într-o altă încercare de a pune capăt conflictului.

Președintele din Kirghizstan, Sadyr Japarov, și președintele tadjik, Emomali Rakhmon, participă la un summit regional de securitate în Uzbekistan și au apărut printre liderii dintr-o fotografie de grup făcută joi la cină.

Confruntările legate de granița slab delimitată dintre cele două foste republici sovietice sunt frecvente, dar, de obicei, situația detensionează rapid.

Ambele țări găzduiesc baze militare rusești și au legături strânse cu Moscova.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.