Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe vânătoarea de vrăjitoare. Cine sunt cârtițele pro-Moscova?

vanatoare de vrajitoare

Se pare ca acum tema predilecta a campaniei va fi cine e mai cu Unchiul Sam si cine se gudura pe langa ursul rus.

In cadrul parteneriatului strategic romano – american, emisarii Departamentului Apararii de la Washington le-au cerut structurilor de informatii de la Bucuresti declansarea unei campanii de proportii pentru identificarea, monitorizarea si „extragerea” din functii a oficialilor suspectati de „fraternizare” cu Moscova, sustin cei de la National.

Se intocmeste acum o „lista neagra” cu politicienii, demnitarii sau personalitatile publice din Romania care au facut, in ultima vreme, obiectul unor incercari mascate de racolare din partea serviciilor secrete externe ale Federatiei Ruse. Este vorba  inclusiv de cateva nume grele ale vietii politice de la Bucuresti, a caror eventuala deconspirare ca posibili agenti de influenta rusi ar zgudui serios scena politica romaneasca.

S-au triplat agentii rusi!

Solicitarea americana survine atat in contextul deteriorarii intensive a situatiei din Ucraina, cat si a analizelor extrem de ingrijoratoare facute de structurile de contraspionaj americane si romanesti si a caror concluzie este pur si simplu socanta. Practic, respectivele rapoarte informative subliniaza ca, doar in ultimele luni, numarul agentilor rusi care au devenit operativi pe teritoriul Romaniei s-a triplat. Iar prin declansarea acestei operatiuni se spera eradicarea din fasa a acestui fenomen, pentru a nu se repeta situatia din alte tari europene, ca Austria si Cehia. Unde opinia publica a aflat la un moment dat, cu stupoare, ca o parte covarsitoare din finantele, economia si cele mai importante companii fusesera acaparate, prin diversi intermediari, de proprietari din Federatia Rusa, folositi drept interfata pentru puterea de la Moscova, relateaza National.

Bani, tot mai multi bani

Si, din cate se pare, serviciile externe rusesti incearca acum repetarea scenariului si in Romania. Unde sunt pompati tot mai multi bani, pe diverse canale, de la investitii directe si finantarea unor organizatii sau firme paravan, pana la folosirea comisioanelor oferite cu larghete pentru dobandirea unor contracte de constructie. Iar oficialii romani care „pun botul” intra astfel, uneori chiar fara sa-si dea seama, in zona de influenta a Moscovei, care incearca ulterior transformarea lor in agenti de influenta pentru interesele Federatiei Ruse. Totusi, un mare castig pentru Romania, spre deosebire de Austria si Cehia, este faptul ca la noi Moscova nu prea mai are niciun „cap de pod” in sistemul de siguranta nationala. Si asta pentru ca serviciile secrete romanesti au trecut la randul lor, inainte de intrarea Romaniei in NATO, dar si acum cativa ani, prin ample fenomene de ”epurare” a cadrelor cu vederi pro-moscovite.

Eliminati fara scandal

Dupa cum sustin sursele noastre, au fost deja identificate mai multe „cartite” ale Moscovei infiltrate in functii cheie de conducere la Bucuresti, dar si potentiale „tinte” pentru serviciile de spionaj rusesti. Si, bineinteles ca, in aceste ultimele cazuri, se va interveni pentru a se impiedica eventuale noi racolari. Iar in ceea ce ii priveste pe demnitarii care deja au acceptat, fie si tacit, „curtea” asidua facuta de agentii rusi, se va incerca eliminarea acestora de pe functiile detinute, dar, asa cum o cer cutumele diplomatice internationale, fara a se face prea mult scandal mediatic. Pur si simplu vor fi indepartati sub diverse pretexte, astfel ca, peste nu mult timp, s-ar putea sa ne asteptam la multe retrageri „inexplicabile” de pe scena politica…

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.