Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Început în forță la comisia care va schimba fața administrației românești: Guvernul vine cu primele propuneri

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Secretarul de stat din MDRAP Simona Caraman va prezenta miercuri, la Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului Administrativ, propunerile pe marginea acestui pachet legislativ, a anunţat preşedintele comisiei, social-democratul Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei de constituire a forului parlamentar, informează Agerpres.

Comisia parlamentară specială pentru elaborarea Codului administrativ s-a întrunit marţi în prima sa şedinţă, prilej cu care s-a stabilit regulamentul de funcţionare al acesteia şi componenţa conducerii. Regulamentul comisiei urmează să fie validat miercuri de Birourile permanente reunite ale Parlamentului.

Vezi și: Poți fi alergic fără să știi! Cum să câștigi lupta cu polenul în această perioadă

Tot miercuri se va stabili, cel mai probabil, lista invitaţilor care urmează să îşi exprime punctele de vedere privind reforma administrativă a României, între aceştia urmând să se afle reprezentanţi ai instituţiilor, UNCJR, autorităţilor publice, reprezentanţi ai asociaţiilor şi altor persoane juridice, precum şi persoane fizice care pot furniza expertize şi informaţii necesare activităţii. 

În şedinţa de constituire a fost ales Biroul comisiei, iar Marcel Ciolacu a devenit preşedinte al Comisiei speciale comune pentru elaborarea Codului administrativ, care, conform algoritmului politic, aparţine PSD. 

Potrivit aceluiaşi algoritm, vicepreşedinte al comisiei este deputatul PNL Victor Paul Dobre, iar secretar - liderul senatorilor ALDE, Ionuţ Sibnescu. 

Algoritmul a fost contestat de USR. "Nu înţelegem de ce funcţia de secretar al comisiei revine ALDE, pentru că, dacă ne uităm la numărul de procente obţinute şi numărul de parlamentari obţinute de ALDE şi USR, am observa o diferenţă clară de scor", a spus deputatul USR Florina Presadă. 

"Este o hotărâre a plenului comun al Parlamentului, pe care o respectăm. Dacă n-o respectăm, avem o problemă de abuz în serviciu", a replicat Marcel Ciolacu. 

Comisia va avea ca obiective analiza cadrului normativ actual, elaborarea unor proiecte, precum şi centralizarea şi examinarea iniţiativelor legislative care vizează acest domeniu. Aceasta poate avea şi rol de iniţiator al propunerilor legislative.

Vezi și: Nu vei mai vrea să cumperi de la fast-food: Cum să-ţi prepari acasă o shaorma delicioasă şi sănătoasă.

Această comisie va funcţiona pe o perioadă de şase luni, cu posibilitatea prelungirii termenului, iar şedinţele sale vor fi publice.Parlamentarii au fost de acord ca lucrările comisiei se pot desfăşura în orice zi, de luni până vineri, inclusiv pe durata vacanţelor parlamentare. 

Un proiect de cod administrativ există la Senat, iniţiat de grupul parlamentar al PSD, nefiind încă dezbătute amendamentele, termenul final fiind data de 7 iunie. 

În acest context, senatorul UDMR Cseke Attila a arătat că parlamentarii comisiei speciale ar trebui să facă un raport până la sfârşitul lunii mai, pentru ca acest proiect să poată fi dezbătut în Senat, sau acesta va trece tacit. 

"O a doua posibilitate - dar aceasta este o chestiune politică - este de a retrage acest proiect legislativ din procedura parlamentară din Senat şi reintroducerea altui proiect. Rugămintea mea şi a colegilor este să ni se spună (...) cum procedăm. (...) Dacă proiectul va fi menţinut, trebuie să facem un calendar cu paşi foarte rapizi", a spus parlamentarul UDMR. "S-a muncit şi e normal să luăm cunoştinţă de ceea ce deja s-a lucrat", a completat Marcel Ciolacu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.