Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Început macabru de an în Arabia Saudită: Aproape 50 de oameni executaţi

decapitare

Arabia Saudită a executat sâmbătă 47 de persoane acuzate de terorism, printre care şi un proeminent lider religios musulman şiit, Nimr al-Nimr, a anunţat Ministerul de Interne saudit într-un comunicat de presă, transmite agenţia de presă Reuters. 

Majoritatea celor executaţi - 45 de saudiţi, un cetăţean din Egipt şi un altul din Ciad - au fost implicaţi într-o serie de atacuri comise de reţeaua teroristă Al Qaida între anii 2003-2006, se menţionează în comunicatul de presă citat. Iranul, majoritar şiit, a avertizat că executarea lui al-Nimr "va costa scump Arabia Saudită", aminteşte Reuters.

Vezi şi: Vicepremierul Ungariei, declarații incendiare la adresa României. Ponta, vizat

Agenţia DPA relatează că, în octombrie, un înalt tribunal saudit a confirmat pedeapsa cu moartea împotriva lui Al-Nimr, în vârstă de 55 de ani, acesta fiind acuzat de incitare la conflict religios într-o ţară majoritar sunită. În trecut, Al-Nimr a militat pentru sporirea drepturilor minorităţii şiite, care reprezintă 15% din populaţia saudită. Nepotul acestuia, Ali al-Nimr, care era minor în momentul arestării, nu figurează printre persoanele executate, menţionează AFP. 

Regatul islamic conservator, unde condamnaţii sunt de obicei executaţi prin decapitare în piaţa publică, a reţinut mii de militanţi islamişti după o serie de atacuri comise de Al Qaida între 2003 şi 2006 şi în urma cărora şi-au pierdut viaţa sute de oameni. Totodată, regatul a arestat şi sute de membri ai minorităţii şiite, după o serie de proteste în anii 2011-2013, în timpul cărora mai mulţi poliţişti au fost ucişi, împuşcaţi sau victime ale atacurilor cu cocteiluri Molotov. 

Declaraţia Ministerului de Interne saudit a început cu versete din Coran prin care erau justificate aceste execuţii, iar televiziunea de stat a prezentat apoi imagini înregistrate după atacurile comise de Al Qaida în deceniul trecut. Apoi, Marele Muftiu al Arabiei Saudite, maxima autoritate religioasă a ţării, şeicul Abdul Aziz ben Abdullah, a apărut la televiziune şi a descris execuţiile ca fiind drepte. 

Acestea sunt primele execuţii care au loc în Arabia Saudită în 2016. Cel puţin 157 de oameni au fost executaţi în 2015, iar în 2014 autorităţile de la Riad au executat 90 de persoane.

Vezi şi: SURPRIZA Cine sunt norocoșii care au luat potul cel mare la Loto de Revelion

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.