Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încercare de descurajare a Beijingului: în pragul alegerilor prezidențiale din Taiwan, Blinken se întâlnește vineri cu un înalt responsabil chinez la Washington

Business Standard
Antony Blinken

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, se va întâlni cu un înalt responsabil chinez la Washington vineri, cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale din Taiwan, într-un moment în care Washingtonul încearcă să descurajeze Beijingul de la orice acţiune împotriva insulei autonome revendicate de China, scrie AFP, citat de Agerpres.

Secretarul de stat american, întors pentru scurt timp la Washington, între un nou turneu în Orientul Mijlociu şi călătoria la Forumul economic de la Davos, se va întâlni cu Liu Jianchao, şeful diviziei internaţionale a comitetului central al Partidului Comunist Chinez, potrivit calendarul public al Departamentului de Stat.

Un înalt responsabil al Casei Albe, Jon Finer, s-a întâlnit deja cu Liu Jianchao miercuri.

Washingtonul nu recunoaşte Taiwanul ca stat şi consideră că Republica Populară Chineză este singurul guvern chinez legitim, dar Statele Unite oferă, totuşi, un ajutor militar important insulei autonome şi declară că sunt în favoarea unui statu-quo, în opinia sa, garant al păcii.

Vicepreşedintele taiwanez Lai Ching-te (cunoscut şi sub numele William Lai), din Partidul Democrat Progresist (PDP, pro-independenţă), este considerat favorit să-i urmeze în funcţie actualei preşedinte Tsai Ing-wen, de asemenea din PDP. Ambii sunt consideraţi bestiile negre ale Beijingului din cauza poziţiilor lor în favoarea independenţei.

Statele Unite, care vor trimite o delegaţie informală pe insulă după alegerile prezidenţiale, "consideră că este la latitudinea alegătorilor din Taiwan să decidă următorul lor lider în mod liber şi fără ingerinţe externe", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Vizita întreprinsă la Washington de Liu Jianchao, văzut ca o figură în ascensiune în cercurile conducătoare de la Beijing, intervine într-un moment în care relaţiile dintre Statele Unite şi China cunosc un anumit dezgheţ, manifestat în special în cursul unei reuniuni din noiembrie între Joe Biden şi omologul său Xi Jinping, în California.

Tensiunea dintre Washington şi Beijing a atins noi cote în urmă cu aproximativ un an, când Statele Unite au distrus un balon chinezesc pe care l-au acuzat că spionează pe teritoriul lor - lucru pe care China l-a negat.

Vorbind marţi în faţa think tank-ului Council on Foreign Relations la New York, Liu Jianchao a adoptat un ton conciliant, lăudând cooperarea chinezo-americană şi negând orice retorică războinică.

Liu Jianchao s-a arătat, de asemenea, măsurat în răspunsurile sale despre Taiwan, refuzând să spună cum va reacţiona China la rezultatul alegerilor prezidenţiale, dar notând "angajamentul Statele Unite de a nu sprijini independenţa Taiwanului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.