Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incertitudine la Parchetul General : Ministerul Justiției nu a demarat încă procedura de selecție a procurorului general

facebook.com
Parchetul General

Situația conducerii Parchetului General este incertă după ce ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a revocat a doua procedură de selecție a procurorului general demarată de Tudorel Toader la finalul mandatului.

Ministerul Justiției nu a mai făcut niciun anunț referitor la reluarea procedurii, deși conducerea Parchetului General a fost preluată de Bogdan Licu pentru două luni, începând cu 28 aprilie, potrivit deciziei Secției pentru Procurori a CSM.

Având în vedere că procedura nu a fost demarată până în prezent, cel mai probabil mandatul lui Licu va fi prelungit.

Pe de altă parte, situația din Parchetul General este tensionată, potrivit unor surse judiciare. Delegarea lui Bogdan Licu ca interimar a creat nemulțumire în cadrul instituției. Mulți procurori s-ar fi așteptat ca Laura Oprean, prim-adjunct al Parchetului General, să fie cea care să preia interimatul, însă Secția pentru Procurori CSM a decis că Bogdan Licu are mai multă experiență managerială la Parchetul General.

Citeste si Florian Coldea, primele declarații după 4 ore de audiere la SIIJ: 'SRI a fost implicat în această operațiune'. Ce observație are cu privire la Kovesi

Licu este procuror șef adjunct în Ministerul Public, iar în perioada în care instituția a fost condusă de Augustin Lazăr, acesta a gestionat partea administrativă, nefiind implicat în lanțul decizional. Anterior, după demisia lui Tiberiu Nițu, Licu a condus ca interimar Parchetul General.

Surse din sistem spună că principalele secții ale Parchetului General, cea de urmărire penală și criminalistică și cea militară, sunt reticente cu privire la actualul procuror general interimar, preferând colaborarea cu Laura Oprean.

De altfel, Bogdan Licu este un personaj controversat în sistemul judiciar. A fost membru al CSM, iar din 2013 prim adjunct si adjunct al procurorului general. A fost acuzat că și-a plagiat lucrarea de doctorat, susținută la Academia SRI, sub coordonarea lui Gabriel Oprea. Situația a rămas netranșată, iar procurorul cu titlul de doctor.

În martie 2016, Bogdan Licu a cerut retragerea titlului de doctor, CNATDCU a cerut Academiei SRI să analizeze, însă instituția informa că din cauza cererii de renunțare la titlu nu se mai putea face verificarea acuzației de plagiat la nivelul Academiei.

Bogdan Licu a fost delegat procuror general interimar de Secția pentru Procurori după ce Tudorel Toader a decis reluarea procedurii de selecție, nefiind mulțumit de niciunul dintre cei patru candidati inscrisi in cursa: Marian Drilea, Gabriela Scutea, Daniel Horodniceanu și Augustin Lazăr.

Situația este similară și la DNA, instituție condusă de un procuror sef interimar de la demiterea Laurei Codruta Kovesi.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.