Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încetinire ușoară a inflației în zona euro în ianuarie, dar inflația de bază sub așteptări

zona euro

Inflaţia totală în zona euro a scăzut uşor în ianuarie, au arătat datele semnal publicate de biroul de statistică a Uniunii Europene, în timp ce inflaţia de bază a scăzut mai puţin decât erau aşteptările, transmite CNBC, potrivit news.ro.

Creşterile anuale ale preţurilor de bază au fost de 2,8%, în conformitate cu previziunile economiştilor intervievaţi de Reuters.

Inflaţia a fost de 2,9% în decembrie, în creştere de la 2,4% în noiembrie, în mare parte din cauza încetării măsurilor de susţinere a preţurilor energiei.

Inflaţia de bază a încetinit la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie.

O prognoză Reuters a indicat o încetinire la 3,2% pentru luna trecută.

Pe sectoare, inflaţia serviciilor – un indicator important pentru factorii de decizie politică datorită legăturii sale cu presiunile salariale interne – s-a menţinut constant la 4%.

Efectele dezinflaţioniste de pe piaţa de energie au continuat să se reducă, de la -6,7% la -6,3%.

Creşterea economică din zona euro a stagnat.

Cifrele preliminare prezentate la începutul acestei săptămâni au arătat că inflaţia din Germania a încetinit puţin mai mult decât se prognozase, ajungând la 3,1%.

Cea mai mare economie a zonei euro a devenit una dintre principalele sale frâne asupra creşterii, produsul intern brut german s-a contractat cu 0,3% în trimestrul patru.

Oficialii Băncii Centrale Europene monitorizează o serie de date pentru a vedea dacă şi când pot începe să reducă ratele dobânzilor de la maximele record actuale.

Creşterile de preţuri au încetinit semnificativ de la un vârf de 10,6% în octombrie 2022, apropiindu-se de ţinta de 2% a băncii centrale.

În timp ce pieţele continuă să anticipeze începerea reducerii dobânzilor în aprilie, unii factori de decizie politică au sugerat că scăderile ar putea avea loc în vară sau chiar mai târziu.

BCE subliniază că deciziile sale rămân dependente de date.

La reuniunea de politică monetară de săptămâna trecută, când ratele dobânzilor au rămas neschimbate, preşedintele BCE Christine Lagarde a declarat că ”procesul de dezinflaţie este în curs”, în ciuda creşterii din decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.